EDITORIAL

Gir a l'esquerra del dividit socialisme

El triomf d'Hamon planteja interrogants perquè existeix la possibilitat que l'ala més centrada del PS prefereixi recolzar Macron

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp37000976 par09  paris  france   22 01 2017   french former education 170123164851

zentauroepp37000976 par09 paris france 22 01 2017 french former education 170123164851 / JEREMY LEMPIN

L’elecció del candidat socialista a la presidència francesa no va deparar sorpreses: la segona volta de la primària oberta va confirmar l’àmplia victòria del candidat de l’esquerra del partit, Benoît Hamon, i la derrota de l’ex primer ministre Manuel Valls, que representa l’ala dreta o social-liberal del socialisme. Tot i que hi han pogut participar simpatitzants d’esquerra amb l’únic requisit de pagar un euro, la primària s’ha assemblat més a una elecció interna: ja se sap que els congressos o les primàries de militants socialistes es guanyen a l’esquerra, encara que després es governi a la dreta.

Notícies relacionades

El triomf d’Hamon planteja molts interrogants perquè existeix la possibilitat que els representants de l’ala més centrada del PS prefereixin al final recolzar l’exministre d’Economia liberal Emmanuel Macron abans que el seu propi candidat, ateses les escasses possibilitats que totes les enquestes concedeixen a l’aspirant socialista de passar a la segona volta del 7 de maig. A Hamon els sondejos li atorguen el 7%.

La primària socialista, amb una participació de la meitat de la que va registrar la de la dreta, ha quedat enfosquida per les revelacions, aquesta setmana, dels escàndols que afecten el candidat dels Republicans, François Fillon, fins fa poc favorit a les presidencials davant Marine Le Pen.  Si finalment Fillon ha de renunciar a la candidatura, tot canviarà i s’obriran possibilitats inèdites en la carrera cap a l’Elíseu.