Una plaga social

¿Programes de rehabilitació de maltractadors?

Aquests plans mouen molts diners però no serveixen de res. ¿A qui li interessa que es mantinguin?

1
Es llegeix en minuts

Tant als Estats Units com a Espanya un maltractador o un violador es pot acollir a un programa de rehabilitació. El doctor Lundy Bancroft va estar 15 anys treballant com a terapeuta en aquests programes. Va parlar de la seva experiència en un llibre demolidor: 'Why does he do that?''Why does he do that? Jo vaig intentar traduir el llibre al castellà. Impossible. No va interessar al país on es pirateja més i el de menys índex de lectura de tot Europa.

L'opinió del doctor Bancroft era concloent: aquests programes no serveixen de res. Primer, perquè una teràpia funcioni el pacient hi ha d'assistir per pròpia voluntat. Segon, ha de ser sincer. ¿Quina sinceritat s'espera d'un pacient al qual se li promet una reducció de la pena? Molts dels pacients són psicòpates / sociòpates / trastornats narcisistes, i ningú menteix millor que ells.

REINCIDÈNCIA DE LA MAJORIA 

El llibre contenia escenes tragicòmiques. Un dels pacients, en un esforç d''actingdesesperat, anuncia com qui ha patit una epifania: "He vist la llum. Quan pegava a la meva dona, en realitat pegava a la meva mare". El doctor el corregeix: "No, pegaves a la teva dona". Bancroft va fer un seguiment de molts dels seus pacients. Un seguiment que, compte, no feia el mateix Govern dels EUA. I va comprovar que la majoria reincidia. No tots anaven a la presó, perquè les seves parelles no denunciaven (i als EUA la fiscalia no actua d'ofici en casos de violència de gènere).

Notícies relacionades

A Espanya se segueixen aquests mateixos programes, calcats. Programes amb poc finançament i sense unitat de criteri. Es contracta personal infrapagat, nois i noies acabats de sortir de la carrera, amb poca experiència. Els maltractadors condemnats a menys de dos anys no ingressen a la presó, però estan obligats a seguir un programa que no serveix de res. Quant al programa de rehabilitació de violadors, ja hem vist perquè serveix.

Aquests programes estan pagats i subvencionats per l'Estat. És a dir, pel contribuent. Per vostè i jo. I se subcontracten entitats privades. Mouen molts diners. ¿A qui li interessa que es mantinguin?