DISTRICTES

«L'important és que la gent llegeixi, tant és en quin format»

1
Es llegeix en minuts
La néta 8 Montserrat Porta, a la seva llibreria de València, 318.

La néta 8 Montserrat Porta, a la seva llibreria de València, 318. / FERRAN SENDRA

Hi ha més de deu llibreries d'idiomes a Barcelona, encara que poques com Jaimes, fundada el 1941 (fa 75 anys) per l'impressor Jaume Arnau Pericàs i avi de Montserrat Porta (Barcelona, 1959), la seva propietària. L'establiment es va convertir en un oasi cultural d'una grisa Barcelona i, més tard, gràcies a la proximitat del Liceu Francès, va iniciar la importació i venda de llibres escolars i de lectura en francès. Després d'haver passat 43 anys al passeig de Gràcia, el 1994 es va traslladar al carrer de València, 318.

-¿Jaimes?

-El meu avi va voler posar-hi Jaume, però al ser en català no el van deixar. Així que va decidir posar Jaimes en plural. Ja no només venem llibres, sinó també material escolar.

-¿Per què es van mudar del passeig de Gràcia al carrer de València?

-Quan érem al passeig de Gràcia la gent passava per allà i llavors entrava, com de pas. A més, el preu que pagàvem de lloguer era excessiu. Al carrer de València, el lloguer és més barat i podem dir que la gent ve expressament aquí. Volem ser la llibreria francesa de Barcelona.

-¿Quin tipus d'activitats realitzen en la llibreria? 

-Fem tot tipus d'activitats relacionades amb la literatura, en diferents idiomes però sobretot en castellà i francès, com per exemple tallers d'escriptura sobre Barcelona, autobiografies, poesies, tallers infantils i conferències. A més, dilluns passat vam inaugurar els recitals de poesia i música.

-Interessant.

-Molt. Es tracta d'una nova iniciativa cultural per a aquell públic amant de la poesia i la música. Els farem el quart dilluns de cada mes i hi vindran diferents intèrprets.

-Suposo que no tenen només clients francesos.

-Al vendre llibres en espanyol, català, anglès, italià, portuguès, francès, entre altres, la gent que entra és d'arreu del món. Normalment solen ser francesos que vénen a visitar Barcelona o que viuen a la ciutat i que busquen literatura variada. També rebem visites dels típics clients de barri, que vénen buscant una mica de tot.

Notícies relacionades

-Compleixen 75 anys des que van obrir la llibreria. ¿Com porten l'impacte d'internet?

-Si li dic la veritat, és una cosa que no m'he preguntat mai, perquè per a mi l'important és que les persones llegeixin, tant me fa en quin format ho facin.