EDITORIALS

El PP, entre les 'black' i la 'Gürtel'

2
Es llegeix en minuts
35684695 601

35684695 601 / CHEMA MOYA SERGIO BARRENECHEA (AFP)

En condicions normals, amb el que va passar ahir a l'Audiència Nacional n'hi hauria prou per fer perillar el president en funcions del Govern, Mariano Rajoy, i el seu partit, el PP. Hi van coincidir l'inici del macrojudici pel cas Gürtel i la declaració de Rodrigo Rato, exvicepresident del Govern i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional, processat per endossar 100.000 euros de despeses personals a Caja Madrid i autoritzar pagaments milionaris, a càrrec de les ja tristament famoses targetes black.

Als dos judicis hi ha implicats alts càrrecs del Govern i del PP, en diferents èpoques, i dirigents i barons locals, entre aquests figures que posen cara a la plaga de la corrupció a Espanya, com Luis Bárcenas. La coincidència dels dos processos és un autèntic judici a una era del PP, la cara black d'un partit tacat per la corrupció i que, malgrat això, ha guanyat les dues últimes eleccions generals.

Notícies relacionades

La llista de noms implicats en els dos casos reuneix algunes de les principals cares de l'època aznarista, que després de deixar el Govern o el partit van saber utilitzar les portes giratòries -cosa que no és patrimoni exclusiu de la formació conservadora- per aprofitar-se d'un sistema que barrejada sense pudor política i economia. Com una mascletà valenciana, terra fèrtil per a trames corruptes de tota mena i clau en el lideratge de Mariano Rajoy, un a un els casos van anar esclatant i minant la imatge del PP i enfangant al mateix temps la vida política espanyola. Per la seva banda, Rajoy tampoc s'ha esforçat gaire a desmarcar-se dels corruptes, amb el seu famós SMS de «Luis, sigues fort» com a exemple.

I, no obstant, el PP assisteix impertèrrit a aquesta desfilada davant la justícia sense que en aparença li passi factura. L'atenció pública d'aquests dies no se centra a l'Audiència Nacional, sinó al carrer de Ferraz i en el vodevil del PSOE, i al carrer de Gènova s'abracen a la idea que les victòries electorals vénen a ser un perdó polític a tants excessos amb el diner públic. No és així. El que es dirimeix en aquest moment a l'Audiència Nacional són les responsabilitats legals, però aquella època de diners fàcils i de barreja de negocis i política, de l'àmbit públic i el privat, continua tacant la imatge del PP per molt que Rajoy ja acariciï quatre anys més a la Moncloa.