L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

PNB i PP compleixen els pronòstics

2
Es llegeix en minuts

Les eleccions autonòmiques a Galícia i Euskadi han confirmat les esperades victòries del PP i del PNB als seus feus, però no és gens clar que contribueixin al desbloqueig de la situació política a Espanya, una de les expectatives més importants dels comicis. El triomf de Núñez Feijóo, que revalida la majoria absoluta amb el mateix nombre d'escons i un ascens en vots de dos punts, apuntala les opcions de Mariano Rajoy per formar Govern, encara que el resultat de Galícia pot considerar-se sobretot una victòria personal del candidat, que supera l'obtingut pel president en funcions en les dues últimes eleccions generals (més de sis punts en comparació amb el 26-J). Els socialistes perden gairebé tres punts i quatre escons, però En Marea no aconsegueix el sorpasso tan anunciat novament per les enquestes. Sobrepassa en vots el PSG-PSOE, certament, però es queda amb els mateixos escons perquè el BNG resisteix més del que en principi s'havia previst.

Notícies relacionades

De totes maneres, la majoria absoluta del PP evita qualsevol especulació sobre la formació de Govern a Galícia i sobre la influència en el desbloqueig polític a Espanya. Els que sí que poden tenir més incidència són els resultats al País Basc, on el PNB ha obtingut una rotunda victòria (puja tres punts i dos escons) en un mapa molt més fragmentat, encara que s'imposi només per majoria simple. EH Bildu es manté com a segona força, tot i que perd quatre escons, però aconsegueix resistir l'avanç de Podem, que obté un total d'11 diputats després d'haver-se imposat en les dues últimes eleccions generals, potser perquè a les autonòmiques prima el vot en clau nacional. Podem no pot estar satisfet, donades les expectatives. El PSE obté un pèssim resultat (perd més de set punts i gairebé la meitat dels escons) i tampoc és bona la prestació del PP, que baixa un diputat i queda últim.

El PNB, amb 29 escons, pot triar entre els nou del PSE o els nou del PP per sumar la majoria absoluta. Donats els antecedents, és molt probable que s'inclini per un pacte amb els socialistes, cosa que allunyaria la possibilitat que recolzés Rajoy en una eventual nova investidura. El PNB podria aportar els seus cinc diputats a Pedro Sánchez, però els mals resultats socialistes d'ahir no afavoreixen en absolut aquell Govern alternatiu que persegueix.