Estratègies públiques de finançament

L'ajuda europea als seus veïns

La UE impulsarà amb inversions el progrés econòmic i l'estabilitat política de països del seu entorn

3
Es llegeix en minuts
jgblanco35637561 opinion mirta arigoria160922175645

jgblanco35637561 opinion mirta arigoria160922175645

Els temps difícils plantegen reptes que exigeixen noves idees. Idees amb visió de futur que impulsin el nostre creixement i millorin la vida dels nostres ciutadans. En un moment de creixents necessitats i escassetat de recursos, la Unió Europea (UE) ha buscat noves vies perquè el finançament públic doni més de si. El Pla d'Inversions per a Europa (o pla Juncker, com se'l sol conèixer) i el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE) han sigut un punt d'inflexió en la nostra resposta col·lectiva a la crisi econòmica. En el passat ja vam utilitzar instruments financers, encara que es tractava més aviat d'un primer tempteig. Ara hem fet les coses a gran escala: una garantia de 16.000 milions d'euros amb càrrec al pressupost de la Unió Europea, a la qual s'afegeixen 5.000 milions de capital del Banc Europeu d'Inversions, amb l'objectiu de generar més de 315.000 milions d'inversió a Europa.

El pla ha demostrat ser un èxit. En només un any es calcula que beneficiarà més de 200.000 pimes. Es tracta d'una forma intel·ligent d'invertir els nostres fons i per això ens hem compromès a duplicar la durada i la capacitat del FEIE dins d'Europa. Proposem mobilitzar almenys 500.000 milions en cinc anys, posant més èmfasi en projectes transfronterers i inversions sostenibles. Podríem fins i tot arribar als 630.000 milions d'euros si els Estats membres hi contribueixen.

A més a més, aplicarem el mateix principi fora de la UE amb la posada en marxa d'un Pla d'Inversió Exterior destinat a impulsar el creixement i l'estabilitat en el nostre entorn immediat i a l'Àfrica.

En el veïnatge d'Europa existeixen regions amb un gran potencial que es veuen constretes per la guerra, la pobresa, la falta d'infraestructures i una governança feble. Milions de joves busquen millors oportunitats. Molts arrisquen la vida embarcant-se en perillosos viatges per intentar acostar-se a Europa, mentre que d'altres es converteixen en blancs fàcils per a la propaganda dels grups terroristes.

Des de la Unió Europea podem contribuir a aturar aquesta evolució negativa estimulant el creixement i la creació d'ocupació a la nostra zona d'influència. Les empreses europees donen feina a centenars de milers de persones arreu del món, faciliten a moltes més l'oportunitat de prosperar al seu país d'origen i contribueixen a abordar una de les causes profundes de la migració.

Aquestes inversions constitueixen un sòlid element de política exterior. Però perquè les empreses privades es desplacin a un nou país o ampliïn les seves activitats necessiten seguretat i protecció davant els riscos financers i jurídics i la inestabilitat.

Aquí és on entra en acció el Pla d'Inversió Exterior. Sobre la base d'una garantia de 1.500 milions del pressupost de la UE, el seu objectiu és mobilitzar més de 44.000 milions en inversions en els països del nostre entorn. I podria duplicar-se si els nostres Estats membres igualen la contribució de la Unió Europea.

El Fons Europeu de Desenvolupament Sostenible (FEDS) protegirà els inversors privats a l'iniciar una activitat empresarial als països en desenvolupament. Aquesta garantia promourà no només projectes sinó també més oportunitats d'inversió en regions o sectors estratègics.

Un sistema de finestreta única animarà els inversors, tant de la UE com dels països socis, a canalitzar les seves propostes. El Pla d'Inversió Exterior ha d'aportar assistència tècnica i la Comissió Europea, el Banc Europeu d'Inversions i altres institucions financeres internacionals treballaran colze a colze per aconseguir una selecció de projectes ràpida i orientada a les empreses. La inversió anirà acompanyada de diàlegs polítics i activitats de capacitació. Serà una acció coordinada i col·lectiva, en línia amb la nostra estratègia de política exterior i seguretat.

Notícies relacionades

El Pla d'Inversió Exterior confereix una altra dimensió a les nostres polítiques d'ajuda. A mesura que intensifiquem el compromís financer en pro del desenvolupament sostenible, necessitarem que el sector privat hi participi. Juntament amb els nostres socis de l'Àfrica i dels països veïns podem ajudar els joves a desplegar tot el seu potencial a la vegada que creem oportunitats per a les empreses europees.

Un nou capítol en la política europea de desenvolupament acaba de començar, com a part d'un esforç més gran per fer el millor ús dels fons de la Unió Europea tant a escala nacional com internacional.