L'esclavitud del segle XXI

La justícia i les víctimes de l'explotació

Per combatre el tràfic de dones i menors s'ha d'actuar en prevenció, sanció i reparació

3
Es llegeix en minuts
jgblanco35623703 opinion trafico personas ramon curto160921171103

jgblanco35623703 opinion trafico personas ramon curto160921171103

Demà, 23 de setembre, és el Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens. El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona s'uneix a aquesta commemoració i mostra la necessitat de continuar lluitant pel respecte dels drets més essencials de les dones i els nens. El tràfic de persones és la captació, transport, trasllat, acollida o recepció de persones mitjançant l'engany, l'ús de la força o altres formes de coacció o abús per obtenir el seu consentiment amb fins d'explotació sexual, treballs o serveis forçats, esclavitud o extracció d'òrgans.

Entre les formes d'explotació sexual s'ha de destacar la pornografia infantil, el turisme amb fins sexuals amb menors d'edat o els matrimonis forçats. Aquestes figures sovint estan vinculades a xarxes o bandes organitzades de delinqüència internacional. Aquestes conductes afecten els drets més elementals de les persones (la dignitat com a éssers humans, el dret al correcte desenvolupament en el cas dels nens, el dret a la lliure sexualitat). Per tant, els estats tenen l'obligació legal de portar a terme les actuacions necessàries de prevenció, investigació i enjudiciament, en aquest últim cas per al càstig d'aquestes conductes i la reparació dels danys soferts.

Pel que fa a la prevenció, s'han de desenvolupar programes educatius generals amb la implicació de les escoles, els pares, els serveis socials locals i tota la societat en general, en favor d'una educació en igualtat i per la llibertat de les dones, posant una especial atenció en les xarxes socials en la mesura en què s'ha posat de manifest la capacitat dels agressors de fer-ne ús per aconseguir els seus fins delictius. Igualment, s'han de desenvolupar programes de protecció de la infància, amb especial atenció al respecte pels col·lectius més vulnerables (menors en situació de desatenció parental o menors estrangers no acompanyats).

Pel que fa a les actuacions contra els delinqüents, és necessari establir protocols de col·laboració nacional i internacional per als diferents cossos policials per a la investigació, amb l'objectiu de poder desarticular les bandes o xarxes internacionals que es dediquen a explotr dones i menors. És necessària una atenció jurídica preceptiva per a les víctimes, que en porti a terme la defensa legal.

La llei d'assistència jurídica gratuïta contempla aquest dret per a les víctimes del tràfic d'éssers humans i els menors i persones amb discapacitat intel·lectual víctimes d'abús o maltractament. Malgrat aquesta previsió legal, en la pràctica encara són poques les sol·licituds d'advocat/a per part de les víctimes d'aquestes situacions delictives. És important que, de conformitat amb el que s'indica també a l'Estatut de la Víctima, se les informi del seu dret a exercir la seva defensa en el procediment penal i que disposen d'assistència jurídica gratuïta. L'exercici d'aquest dret ha d'anar acompanyat de la creació d'un torn d'ofici especialitzat, per dotar les persones que han sigut víctimes d'aquests comportaments execrables d'una defensa per part d'advocats i advocades especialitzats i amb especial sensibilitat contra aquests delictes.

Pel que fa a la reparació dels danys, són necessaris programes de formació específica i continuada en la matèria per als professionals que intervenen en totes les fases del procediment judicial. La victimització secundària que pateix la víctima quan s'enfronta al procediment judicial només es pot evitar amb una formació específica de tots els professionals que en algun moment del procés hi entraran en contacte.

Advocats i advocades, jutges i magistrats, metges forenses i personal del jutjat tenim l'obligació de rebre i participar en programes formatius per evitar que la maquinària judicial en el seu conjunt sigui viscuda per les víctimes com una segona agressió. I també se'ls ha de prestar atenció psicològica específica perquè superin les situacions traumàtiques viscudes i puguin viure un futur en plenitud i llibertat.

PEL que FA a l'advocacia, podem concloure que els professionals adscrits a aquests torns d'ofici especials per a la defensa de les persones víctimes de tràfic han de rebre formació obligatòria, tant inicial com continuada, amb la finalitat de prestar un servei públic de màxima qualitat. I els col·legis d'advocats hem de saber afrontar la necessitat que ens planteja el que ja es coneix com el fenomen de l'esclavitud del segle XXI: el tràfic de persones amb fins d'explotació sexual.

Notícies relacionades

Així doncs, hi ha encara molta feina a fer i s'ha d'afrontar amb decisió. Aquest és el repte.

Diputada de la junta de govern del Col·legi de l'Advocacia de Barcelonai responsable del torn d'ofici.