2
Es llegeix en minuts
35495250 60

35495250 60 / Bertrand Combaldieu (AP)

Diversos països ja han prohibit les bosses de plàstic; a Catalunya s'ha firmat un acord entre el Govern, els fabricants i el sector comercial per tenir reduït l'any 2020 un 90 % el seu ús, i des del gener d'aquest any no són gratis. Però França vol ser el primer país a introduir una restricció en la vaixella de plàstic. Aquesta mesura limita l'ús de gots, coberts i plats de plàstic. En principi es va pensar introduir-la l'any 2017, però finalment es donarà de termini als productors fins a l'any 2020 per assegurar-se que els gots i plats d'un sol ús venuts al país provinguin de fonts biològiques. El plàstic haurà de ser reemplaçat per materials biodegradables.

Pot semblar una decisió exagerada, però no ho és en absolut. És una mesura que està orientada a modificar hàbits i costums molt recents, i que al principi introduirà rebuig i incomoditats. Té una alternativa primera ràpida, que és utilitzar material de cartró. Un altre aspecte molt important: els fabricants francesos no se senten preocupats, ja que fabriquen principalment vaixella de cartró, mentre que la vaixella de plàstic és proporcionada majoritàriament per importadors. El mercat total de vaixelles d'un sol ús s'estima per a França en 1.300 milions d'euros anuals, cosa que ens indica com és de significativa la decisió i que el seu efecte immediat sobre l'economia francesa hauria de ser limitat.

Notícies relacionades

¿Quin és l'objectiu de la mesura? Essencialment, reduir la contaminació causada pels plàstics rebutjats dins del marc del nou paradigma que representa l'economia circular, oposada a l'economia lineal d'extreure/produir/consumir/llençar. Però també persegueix reduir la quantitat de material plàstic que arriba als rius i oceans, que serveix de falsa alimentació als peixos i que posteriorment ens arriba a nosaltres. L'objectiu és reduir els residus. És a dir, reduir «l'energia utilitzada per a la fabricació d'aquests productes, l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i la contaminació ambiental causada quan es rebutgen».

¿Quina és la raó? El creixent ús d'aquests plats en la restauració, festes, baptismes, reunions, etcètera. Una de cada tres celebracions d'aquest tipus es fa amb vaixelles d'un sol ús. Per no parlar del menjar per emportar-se: les vendes de taulell han tingut un creixement superior al 100% en els últims anys i excedeixen el servei de taula. El seu temps d'ús en molts casos és nul. Un got de plàstic llençat a l'aire lliure té anys d'impacte en la naturalesa abans de degradar-se. El que hem llençat a la naturalesa des de fa 30 anys, ni vostè ni jo en veurem la seva desaparició total del nostre entorn.