Editorials

Guindos no aclareix res del 'cas Soria 2'

1
Es llegeix en minuts

L'accés de l'exministre José Manuel Soria a la direcció executiva del Banc Mundial va quedar neutralitzat la setmana passada, quatre dies després de fer-se públic el suport del Govern a la pretensió de l'exministre d'Indústria. L'onada d'indignació ciutadana al saber-se que qui a l'abril havia hagut de deixar l'Executiu per la porta del darrere (per haver-se beneficiat de l'enginyeria fiscal panamenya) ara volia entrar per la porta principal en una institució molt ben remunerada va obligar Mariano Rajoy a demanar al seu amic la renúncia a aquest objectiu. Punt final de l'operació des del punt de vista administratiu. Però hi havia responsabilitats polítiques per un disbarat tan clamorós, i no han quedat saldades amb la compareixença d'ahir del ministre d'Economia al Congrés.

Notícies relacionades

En la seva llarga intervenció davant la Comissió d'Economia, Luis de Guindos no va aportar cap argument que pogués introduir ni tan sols un indici de dubte sobre l'absoluta improcedència de promoure Soria al Banc Mundial. La seva tesi que l'exministre era el funcionari més indicat per a aquest càrrec és completament inconsistent, perquè és inimaginable que algú que ha evitat pagar els impostos deguts sigui idoni per al govern d'una entitat que ha de vetllar per la transparència financera internacional. Tant o més feble és l'explicació que no es podia vetar Soria perquè no està inhabilitat ni investigat judicialment, una barrera retòrica, perquè el delicte polític del dirigent canari és molt més gran. No és estrany que Guindos rebés dures crítiques de tots els grups de l'oposició, inclòs Ciutadans, amb el qual el PP havia firmat, en vigílies de la sessió d'investidura de Rajoy, un acord que incloïa precisament la netedat en l'activitat política.

Tot en aquest cas té l'aire de la pitjor dissimulació: des de les maniobres de la presidenta del Congrés perquè l'assumpte s'hagi debatut en comissió i no en el ple, fins al silenci de Rajoy, que ha empès Guindos a sortir a la palestra per no veure ell més deteriorada la seva imatge quan està oberta la pugna per la Moncloa. Després de la sessió d'ahir ha crescut la convicció que l'Executiu no diu la veritat ni sobre els motius pels quals volia promocionar Soria ni sobre la pulcritud del procés.