'Brexit' i el futur de l'EMA

Barcelona ha de licitar amb força per acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament

3
Es llegeix en minuts

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea (el famós brexit) suposa una autèntica sacsejada des del punt de vista polític, social, econòmic i jurídic. Existeixen molts interrogants sobre com es gestarà la denominada desconnexió britànica, i entre ells hi ha la ubicació futura dels diversos organismes i agències comunitàries que tenen seu al Regne Unit. Actualment, Londres és seu d'institucions comunitàries tan importants com l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès) i l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en sigles angleses). ¿Què succeirà amb aquests organismes quan el Regne Unit abandoni definitivament la Unió Europea?

En rigor, els tractats de la Unió Europea permeten que, si tots els estats membres hi estan d'acord, els organismes comunitaris mantinguin les seves seus actuals al Regne Unit fins i tot després de la sortida del país de la Unió Europea. No obstant, aquesta sembla una opció remota avui dia, ja que l'opció més natural i coherent és que els organismes europeus -i amb més motiu agències de la rellevància de l'EBA o de l'EMA- tinguin la seva seu en territori de la Unió Europea. De fet, ja són molts els estats membres que han mostrat el seu interès per acollir les seus d'aquestes agències i que advoquen a més per una transició tan ràpida com sigui possible.

Fa escasses setmanes vam saber que la Generalitat de Catalunya ha creat una comissió de treball per impulsar la candidatura de Barcelona per albergar l'EMA. L'EMA és una agència de vital importància per a la Unió Europea, ja que té encomanades funcions com l'avaluació de sol·licituds d'autoritzacions de comercialització de nous medicaments, la monitorització dels medicaments al llarg del seu cicle de vida o, entre altres, la facilitació del desenvolupament de nous medi­caments i el seu accés a ells per part dels ciutadans de la Unió Europea.

En conseqüència, l'impuls de la candidatura de Barcelona és, segons la nostra opinió, una decisió absolutament encertada, ja que suposaria un important reconeixement al sector Life Sciences (indústria farmacèutica, productes sanitaris, investigació mèdica, etc.) espanyol, un sector innovador i de gran valor afegit en què la indústria espanyola constitueix un referent indiscutible de qualitat a nivell internacional.

A més a més, la indústria farmacèutica constitueix un sector clau en la nostra economia, a causa fonamentalment de la seva capacitat per generar riquesa i llocs de treball qualificats.

La candidatura de Barcelona per acollir l'EMA compta amb importants elements a favor seu. En primer lloc, a Catalunya (i a Barcelona, en particular) el sector farmacèutic té una gran tradició històrica i és, des de fa dècades, un dels principals pols industrials d'Espanya i d'Europa. De fet, avui dia Catalunya alberga prop del 50% de la indústria farmacèutica espanyola, incloent-hi tant laboratoris espanyols com seus al nostre país de laboratoris estrangers.

En segon lloc, Barcelona és un important clúster d'investigació en matèria de Life Sciences fruit de l'esforç realitzat al llarg dels anys per impulsar la investigació biomèdica i atraure talent a la ciutat. A més a més, Barcelona ja va ser candidata a albergar l'EMA el 1992, però aquell procés finalment es va decantar a favor de Londres. Finalment, tampoc ha d'oblidar-se que la capital catalana ofereix un marc molt adequat, amb unes comunicacions de primer nivell sobretot en l'àmbit europeu.

Barcelona haurà de competir amb altres ciutats destacades del món que també han manifestat obertament el seu interès per acollir la seu de l'EMA; entre elles hi ha Milà, Estocolm i Copenhaguen. Totes elles són ciutats de primer ordre internacional i amb una important tradició en el sector farmacèutic. Aquesta dura competència fa necessària la màxima cooperació institucional a tots els nivells (Govern central, Generalitat i ajuntament de la ciutat), juntament amb el suport proactiu del sector (tant des de la indústria com des de la investigació) i, en fi, també de tots aquells que ens dediquem al sector Life Sciences.

Notícies relacionades

Es tracta d'una oportunitat que no hauríem de deixar escapar.

Advocats d'Uría Menéndez.