Editorials

El gihadisme s'acarnissa amb França

2
Es llegeix en minuts

França s'ha convertit en l'objectiu prioritari del terrorisme gihadista. La barbàrie comesa dijous a la nit a Niça, durant la celebració de la festa nacional francesa, amb almenys 84 morts i dos centenars de ferits, és l'atemptat més greu al país veí des dels atacs suïcides de novembre de l'any passat a París, que van costar 130 vides. Abans, el gener del 2015, els assalts al setmanari 'Charlie Hebdo' i a un supermercat jueu van ser els primers atemptats col·lectius contra un país al quals fins llavors el gihadisme, estranyament, havia lliurat de la seva vesània.

Notícies relacionades

L'atac de Niça no ha sigut reivindicat, però la fiscalia antiterrorista de París no dubta que es tracta d'un atemptat que, almenys per imitació, està impregnat amb el segell de l'Estat Islàmic (EI). Es pot tractar de l'acte d'un llop solitari, ja que respon a les crides efectuades els últims temps pels portaveus de l'EI. Tres mesos després de constituir-se el califat, el juny del 2014, el portaveu de l'EI va apel·lar als seus seguidors a atemptar als països occidentals amb qualsevol mitjà, des de pedres i ganivets fins a la utilització de vehicles contra la multitud. Aquest mètode ha sigut l'escollit pel terrorista de Niça, un jove sense vinculació coneguda amb el gihadisme i amb antecedents només per delictes comuns.

L'atemptat es produeix així mateix després que l'EI hagi demanat la intensificació dels atemptats a Occident després del retrocés i la pèrdua de territori a l'Iraq i Síria gràcies als bombardejos dels EUA i altres països, entre ells França. Però seria un error creure que els bombardejos acabaran amb el terrorisme, tant com el tancament de fronteres. L'atemptat de Niça torna a confirmar que els terroristes estan a dins (el presumpte autor era tunisià, però tenia carnet de resident francès per 10 anys). França vivia en estat d'emergència des del novembre del 2015, situació excepcional que ara es prolongarà tres mesos més, però això tampoc ha pogut evitar la matança. Per això no té sentit la petició de fer aquest estat permanent. Només la millora de la informació i coordinació dels serveis d'intel·ligència i una incidència més gran en la prevenció són eficaços per impedir atemptats que, com en aquest cas, són gairebé inevitables, digui el que digui la dreta francesa, que s'afanya a treure rèdit polític del drama.