DESENVOLUPAMENT DE LES ENERGIES SOSTENIBLES

Atemptat al sentit comú

Sense considerar els interessos del `lobby¿ energètic no s¿entén la norma legal sobre l¿autoconsum

3
Es llegeix en minuts

Aaquestes altures ningú hauria de posar en dubte els beneficis que les energies renovables aporten a la protecció del medi ambient i la societat en general. Voldria fer, doncs, unes consideracions arran de l’article publicat el 26 d’abril en aquest diari per Eduardo Martínez Abascal, professor del IESE. En el cas de l’autoconsum, que no és res més que una nova modalitat de subministrament, aprofitar l’energia del sol per produir electricitat no és una moda, més aviat podem dir que és una necessitat si tenim en compte les emissions de CO2 que provoquen altres formes de generació com poden ser les derivades del petroli, la tèrmica i la nuclear; i en aquest últim cas, amb el risc afegit que pot suposar un accident com els que desgraciadament ja s’han produït amb unes conseqüències devastadores.

No volem dir amb això que no siguin necessàries avui dia les centrals nuclears però sí que hem de fomentar altres formes de generació com ja estan fent responsablement alguns països en el marc de la seva estratègia energètica. Sense considerar determinats interessos del lobby energètic d’aquest país, no s’entén la finalitat del redactat del nou Reial Decret 900/2015, de 9 d’octubre, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum. És un atemptat al sentit comú, és discriminatori i no obeeix els interessos del bé comú. 

    És una frivolitat i una irresponsabilitat no tenir en consideració les conseqüències del canvi climàtic que s’està produint per l’escalfament global del planeta, i és absurd no utilitzar recursos naturals no contaminants; i més, en un país com el nostre amb unes condicions i una climatologia molt favorable per aprofitar aquests recursos. En la cimera climàtica de París amb una presència de més de 200 països s’ha reconegut la necessitat de limitar a 1,5º l’augment de la temperatura del planeta per frenar l’escalfament global, que ja ha provocat que la temperatura mitjana del planeta hagi pujat 1º des de l’època preindustrial. És imprescindible apostar per un model energètic basat en bona part en les energies renovables per garantir un món més sostenible. 

    Tornant a l’autoconsum, les instal·lacions d’autoconsum no són per a rics, cada vegada són més assequibles a causa de la reducció dels costos dels equips, que a més ja es poden adquirir mitjançant propostes de finançament a llarg termini de la majoria de comercialitzadores; en qualsevol cas el consumidor ha de tenir la llibertat d’escollir la seva modalitat de subministrament. 

    En el cas de no desconnexió, l’usuari contribueix a parts iguals a cobrir els costos del sistema mitjançant el pagament dels peatges. El que és realment injust és no poder aplicar el balanç net i a més haver de pagar l’impost al sol, pel simple fet de tenir un sistema propi de subministrament d’energia. L’autoconsum és el paradigma de la generació distribuïda i entre els molts beneficis que aporta a la societat hi ha la reducció de pèrdues per transport i distribució, la reducció d’importacions de combustible, la reducció d’emissions, una utilització més racional de les infraestructures, la reducció dels costos extrapeninsulars, la contribució al desenvolupament tecnològic, un impuls a la creació d’ocupació, amb el consegüent increment d’ingressos per IVA, IRPF, seguretat social i manteniment de les instal·lacions

.

Notícies relacionades

Sense voler justificar les subvencions, que es van adjudicar a les renovables i de les quals es van beneficiar especialment els promotors de grans plantes de producció renovable, no són l’única causa de l’increment desmesurat de la factura elèctrica, hi ha altres conceptes poc transparents, objecte d’especulació en funció dels interessos d’alguns.  En qualsevol cas no es parla de subvencionar sinó de no gravar un consum més sostenible amb noves modalitats de subministrament. 

    En mobilitat no hi ha discussió, si no apostem per desenvolupar i impulsar vehicles alternatius als de combustió interna estarem cometent un greu error. El vehicle elèctric és una molt bona alternativa, especialment si s’utilitza per a la seva recàrrega energia renovable. S’ha de destacar que la tecnologia en la fabricació de les bateries evoluciona notablement i aconsegueix una autonomia més gran a uns costos més baixos. Anar contra el progrés és posar límits als recursos naturals en contra del bé comú. Els països més avançats d’Europa han optat pel desenvolupament de l’autoconsum tal com les mateixesDirectives Europees defineixen en els seus tractats i que per cert, Espanya no compleix. 

Temes:

Energia