IDEES

¿Shakespeare o Cervantes?

Aquest cap de setmana hi haurà especials i retransmissions sobre els autors del 'Quijote' i 'Hamlet'

2
Es llegeix en minuts

És com quan, de petits, ens preguntaven «¿I tu, a qui estimes més, al papa o a la mama?», i ens quedàvem 

–jo, almenys– amb els ulls de quadros, bloquejada la ment, perquè no entenia que s’hagués d’escollir. «Tots dos igual», era la resposta més sincera i, a la vegada –s’ha de reconèixer–, la menys compromesa. «No, no, has d’escollir, t’has de mullar», insistien. I a tu et venien ganes de dir «¡i a vostè què li importa!», però et mossegaves la llengua perquè el papa i la mama t’havien ensenyat –tots dos igual– que era preferible mossegar-se la llengua abans que mossegar les visites.

    Doncs seguim igual. Només que la pregunta d’aquests dies canvia els subjectes i es formula així: ¿A tu qui t’agrada més, Shakespeare o Cervantes? I jo faig cara de no entendre la pregunta, perquè prefereixo aquesta que la que delata els meus desitjos de mossegar a la jugular qui la formula. Els desitjos s’aviven quan qui pregunta hi insisteix: ¿I què t’agrada més, 'Hamlet' o 'Don Quixot'? No, no exagero; per increïble que sembli, a mi m’han fet aquesta pregunta fa escassament tres dies. I davant l’absurd i inútil dilema, vaig donar el silenci per resposta.

    És fantàstic que estiguem posats de ple, encara que només sigui durant uns dies –o tot un any, que tot i així sempre quedarà escàs– en la immensa sopa de lletres que van cuinar els dos il·lustres, però em tira cap enrere, ho confesso, la reducció a la qual se’ls sotmet en alguns mitjans de comunicació i la frivolitat amb què s’hi acosten altres. Tot ho dono per bo, no obstant, si un sol individu –encara que només un fos, com clamava Jarabe de Palo– s’acosta, curiós, a l’obra dels genis de la literatura.

Notícies relacionades

    Em ve de gust celestinejar i facilitar la trobada: aquest cap de setmana, la programació de La 2 de TVE ve trufada amb programes especials sobre Cervantes i 'El Quixot'. Busquin i trobin. I per als més atrevits –també per als més assedegats– aquest mateix dissabte, a les 21.15 hores, en dues sales de cine de Barcelona –Balmes Multicines i Diagonal Mar– es podrà veure la retransmissió en directe del 'Shakespeare LIVE!', la gran celebració que tindrà lloc a la localitat de Stratfford-upon-Avon. Allà actuaran, entre altres, Helen Mirren, Judi Dench, Benedict Cumberbatch, Ian McKellen, David Tenant, Joseph Fiennes, Rufus Wainright, l’English National Opera, el Royal Ballet, etcètera..., en un espectacle únic que s’iniciarà amb 'Tonight', de 'West Side Story'.

    Si, com jo, no poden resistir-se a la temptació, allà ens veurem.