La roda

La història del bàsquet espanyol

1
Es llegeix en minuts

Historia del baloncesto en España (Editorial Circulo Rojo) és un relat imprescindible per conèixer el recorregut d'un esport que ha aconseguit en la ultima dècada arribar a l'Olimp. Carlos Jiménez Poyato s'ha passat mitja vida somiant fer realitat aquest llibre, des de la seva adolescència, quan el bàsquet va conquistar el seu cor. El bàsquet és referència de vida per a tots els que hi hem tingut vinculació, poc importa si hem arribat a les lligues grans o no.

Fa pocs dies vaig assistir a la commemoració dels 25 anys de la fundació de l'EASO Eskola de Donosti, on es formen nens i adolescents en els valors del bàsquet. La disciplina, el punt d'honor, l'actitud davant els reptes, el treball en equip, la gestió del talent, la responsabilitat amb els teus companys, saber competir. Aprendre a guanyar i també a perdre.

Notícies relacionades

Sabem que els èxits dels nostres jugadors al món no són gratuïts, s'han de buscar molt enrere, però va ser aquella mítica generació del 59 la que va fer el pas decisiu guanyant la medalla de plata a Los Angeles 84 la que ens va posar al mapa a nivell mundial. ¡Qui podia imaginar llavors que els nostres jugadors i jugadores arribarien a la NBA-WNBA, que guanyarien anells o arrasarien en el campionat del món!

I s'hi va arribar a través de les escoles, dels petits clubs, de l'entrega d'entrenadors de base. Cuidem els planters i no converteixin el joc en mera especulació. No es deixin portar pels interessos ­econòmics senyors de la Lliga. No busquin a fora el que tenen aquí. No podem convertir les categories inferiors en mercadeig que aparca la il·lusió de nois i noies, que es veuen molt aviat fora de joc. Si els donem l'oportunitat els estarem educant i garantint una continuïtat de l'èxit del bàsquet espanyol del futur.