La roda

1
Es llegeix en minuts

«Ala vida s'han de tenir les dues escoles, la del carrer i la del coneixement». L'hi deia Sonny a Caloggero a Una historia del Bronx. Han passat anys des de la seva estrena, i jo hi afegiria una cosa més: la de les sèries de televisió.

El meu primer input sobre la llibertat individual va ser amb El prisionero, la meva sèrie d'iniciació: «No sóc un número, sóc un home lliure», cridava Patrick Macgohan en el paper de numero 6. De la importància de les sèries de TV i el seu impacte en la cultura popular escriu Quim Casas a la seva última entrega, La vida va en serie.

La veritat és que a mi les sèries de mafiosos de tercera, narcos llatinoamericans o motoristes dolentots fills de l'anarquia americana m'avorreixen sobiranament. Prefereixo descobrir la realitat de les relacions entre premsa i política de la gran House of Cards o escoltar el líder comunista quan pregunta a Tomy Shelby a Peaky Blinders per què tots dos estan a la mateixa llista de Winston Churchill. Shelby, un pioner de les apostes il·legals, respon: «És una llista

d'homes que donen falses esperances als pobres. L'única diferència entre tu i jo és que a vegades els meus cavalls tenen la sort de guanyar».

Notícies relacionades

O una dosi de realpolitik amb la molt recomanable Secret State. Gabriel Byrne és Tom Dawkins, primer ministre britànic que intenta evitar que el govern de la seva graciosa majestat estigui al servei dels lobbies econòmics. El primer ministre és advertit per un tauró de la banca: «La política és provinciana, les finances són globals». I pel charming man del seu partit: «Si vols canviar el món, primer has de viure-hi». I ell es defensa com a tots ens agradaria que ho fessin els nostres polítics. Són bons consells per als que volen assaltar els cels.

El que hem dit, avui tenen una altra escola: la vida va en sèrie, en sèrio, que diria Gil de Biedma. 

Temes:

Sèries