Les paradoxes del preu del petroli

1
Es llegeix en minuts

El pont de la Constitució (o més aviat de la Puríssima, aquest any) és una bona ocasió per fer balanç del continuat descens del petroli en els mercats internacionals. Des del 5 de desembre de l'any passat fins ara, el preu del gasoil -el combustible més utilitzat a Espanya- ha baixat el 14%. Una disminució considerable, que si bé és sensiblement menor que l'abaratiment que ha experimentat el cru en el mateix període (una divergència deguda a la inamovibilitat del tram fix dels impostos), es nota a la butxaca dels espanyols, més proclius en el pont d'aquest any a emprendre escapades turístiques, actitud que s'inscriu en l'encara tímid però perceptible optimisme sobre la marxa general de l'economia.

Notícies relacionades

Per al ciutadà mitjà no deixa de resultar agradablement sorprenent que una matèria primera escassa i no renovable com el petroli estigui experimentant en origen un descens de preu tan important, al voltant del 25% en el transcurs de l'últim any. L'explicació no és senzilla, però resideix en les complexes relacions entre els països productors -gran part d'ells en una zona calenta del planeta com el Pròxim Orient- i els seus contraposats interessos geoestratègics, i en els últims anys, a més a més, l'extensió de la tècnica del fracking, que fa que els Estats Units, el primer consumidor mundial, estigui a prop de ser autosuficient, cosa que ha alterat les regles que han regit el mercat dels combustibles fòssils durant dècades.

L'OPEP, que controla un terç del petroli que s'extreu al món, ahir va decidir mantenir el seu nivell de producció en 30 milions de barrils al dia, malgrat que una disminució en podria fer augmentar els preus. El càrtel creu que una mesura en aquesta direcció no s'ha d'adoptar fins al 2016, quan calcula que els altres països productors disminuiran el volum de la seva oferta. Una hipòtesi que, encara que sigui merament especulativa, ens recorda que els preus del petroli tornaran a pujar tard o d'hora. De manera que l'amenaça del peak oil (el moment en què ja s'haurà extret de les entranyes de la Terra més petroli del que llavors hi quedarà) segueix existint. Convé no oblidar-ho malgrat que aquests dies omplir el dipòsit del cotxe sigui més barat que fa un any i això condueixi al miratge de l'abundància garantida.