CONSUM RESPONSABLE

Black Friday: quatre documentals impactants per perdre les ganes de comprar

Aquestes propostes posen sobre la taula diferents debats sobre la forma de produir i consumir

2
Es llegeix en minuts

Perfums, 'smartphones', bosses de pell, pals de 'selfie' i cremes que prometen la vida eterna. Arriba una altra vegada el Black Friday i amb ell la bogeria de la compra desenfrenada. Les botigues s'obren al públic com fonts d'abundància sense fi. L'idil·li consumista, no obstant, es trenca quan es planteja una simple pregunta: ¿d'on surt tot això? Aquests quatre documentals responen a aquesta pregunta i fan evidents les conseqüències del nostre ritme de vida. Es descobreix la cara grotesca del consum amb unes imatges incòmodes, però necessàries.

'NO HI HA DEMÀ': Ens quedEm sense petrOlI 

Els combustibles fòssils, aquesta substància energètica que manté els cotxes rodant i els avions cobrint els seus llargs trajectes, té els dies comptats. I amb ell segurament el nostre estil de vida. L'ascens de l'Estat Islàmic --que es finança en gran part amb aquest recurs-- ha tornat a posar damunt la taula el debat sobre la nostra dependència de l'anomenat or negre. Escrit per Al Hoffman, el film de Dermot O'Connor 'There's no tomorrow' ens explica per mitjà de l'animació quin és el paper del petroli en l'economia actual. S'hi remarca la importància de conceptes com el 'peak oil', que ens portarà per força a un nou paradigma de consum energètic.

'DE LA GRANJA A LA NEVERA': el sacrifici animal (Contingut SENSIBLE) 

Ben envasada al buit, tallada en trossos còmodes i servida a taula al seu punt just de cocció. La carn ha sigut històricament un aliment que ha format part de la dieta de molts pobles. Porc, be, cavall, conill, cocodril, pollastre, insectes. Res se'n salva. Recentment, l'OMS la va etiquetar de potencial cancerigen en alguna de les seves formes de preparació. ¿Però què passa realment si obrim les portes de la indústria càrnia? ¿Com funciona aquesta gran màquina on els animals entren per sortir preparats per als fogons? ¿En què s'ha convertit la producció en massa de carn? 'From farm to fridge' ens ho mostra sense embuts. 

'Surplus: TERRORITZATS DE SER CONSUMIDORS': una crítica al capitalisme 

La proposta d'Erik Gandini és un híbrid entre el documental, el videoclip i l'anunci televisiu. El director italià sap combinar el ritme i la seducció visual del món publicitari amb un rerefons moral que aconsegueix despertar el dubte. 'Surplus' ens mostra tres visions de com entendre la societat i l'economia: el model capitalista, el comunista i el del filòsof John Zerzan, que proposa tornar a una forma de vida primitiva basada en l'agricultura i la ramaderia.

 

‘Zeitgeist: Moving Forward’: desvelanT un sistema obsolet 

Aquesta saga de documentals de Peter Joseph ('Zeitgeist', 'Addendum' i 'Moving forward' ) intenten desxifrar qüestions fonamentals de la societat com els problemes culturals, la corrupció i les deficiències de l'actual sistema econòmic. En aquest tercer capítol el director i el seu equip analitzen amb lupa el funcionament del sistema actual i intenten plantejar una forma d'adaptar-lo a la nostra realitat social i mediambiental.

Notícies relacionades

 

Publicat a Atzucac.cat