Carns vermelles i dietes equilibrades

1
Es llegeix en minuts

Tranquil·litat i bons aliments. La popular expressió pot servir millor que mai per donar resposta a l'alarma desfermada per l'informe de l'OMS en què es vincula la ingestió d'embotits i carns vermelles processades amb el càncer digestiu. Les amenaces que per a la salut comporta un elevat consum de carns vermelles són ben conegudes des de fa temps, així com que els riscos s'agreugen quan es tracta de carns processades (productes fumats, curats o en salaó) i cuinats en unes circumstàncies concretes que generen elements químics cancerígens que s'ingereixen juntament amb l'aliment. Sabudes les raons científiques del fenomen, es tracta ara de combatre-les de forma preventiva, és a dir, amb un règim alimentari en què predomini la moderació i la varietat i on la carn -rica en nutrients- tingui una periodicitat mai excessiva. L'equilibri de la dieta mediterrània, amb predomini de vegetals, fruites, cereals i oli d'oliva, torna a ser la resposta idònia.

Experiències anteriors d'inquietuds socials similars -com les de la grip aviària o la de les vaques boges- demostren la prudència amb què s'han de gestionar aquestes notícies. La informació rigorosa resulta bàsica perquè pors injustificades, i la seva seqüela d'irracionalitat, no s'instal·lin en el cos social. Ara no ha de ser el cas de les carns, vermelles o processades, encara que tampoc hi ajudi la manera poc curosa, per la falta de concrecions, amb què l'OMS ha informat del seu rigorós estudi.

Temes:

Càncer Dietes