Benvinguda, Svetlana

1
Es llegeix en minuts
Conseqüències del desastre de Txernóbil.

Conseqüències del desastre de Txernóbil. / AP / EFREM LUKATSKI

Despertar-me dijous i sentir la notícia que la gran novel·lista i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx ha sigut guardonada amb el premi Nobel de literatura m'ha posat d'un humor excel·lent. Qualsevol que estigui familiaritzat amb el seu treball sap que sempre ha sigut una autora brillant i evocadora. Fa un parell d'anys, vaig fer un curs de cine al Departament de Periodisme de la Universitat de Massachusetts amb el títol Els periodistes en el cine.

Una de les pel·lícules que els alumnes van haver de veure en aquell curs va ser l'impactant thriller La síndrome de la Xina, amb Jane FondaJack Lemmon i Michael Douglas. Poc abans del debat sobre la pel·lícula, els nois havien llegit el llibre coral  Voces de Chernóbil, en què Aleksiévitx va capturar brillantment la força de l'impacte en les persones afectades pel desastre nuclear. Aquella va ser una de les classes més apassionades i animades que he fet mai

-en part responsabilitat de l'emocionant film, però sobretot gràcies a la lectura del llibre de profunda factura-. Espero que els estudiants que van passar per la classe recordin les paraules i els mètodes que l'autora va utilitzar per capturar l'essència d'aquella història.

Molt sovint, quan el Comitè del Premi Nobel de Literatura anuncia el seu guardonat o guardonada, la majoria de nosaltres acostumem a gratar-nos el cap i demanar-nos: «¿Qui redimonis és?».

Notícies relacionades

Bé, aquesta vegada la resposta a aquesta pregunta és que la guanyadora ha de ser benvinguda. I la salutació l'han de fer no tan sols els novel·listes i els periodistes, sinó tothom que honri la paraula escrita.

Katzenbach és un famós autor de best-sellers, fruit de la seva tasca com a periodista.