La segona volta del 27-S: ¡Anem a totes!

2
Es llegeix en minuts

Les eleccions plebiscitàries del proper 27 de setembre tindran una segona volta, sens dubte, en les eleccions a les Corts espanyoles, del 13 de desembre d’aquest any. Valdrà la pena que tots aquells que hem volgut convertir una eleccions al Parlament en la consulta sobre el futur de Catalunya que no hem pogut fer, no ho perdéssim de vista. El bloc social i polític que ha sabut conformar la candidatura del Junts pel Sí no només ha de guanyar clarament aquest setembre sinó que també ha de ser capaç de revalidar una majoria sobiranista el mes de desembre. El repte no és fàcil, però seria molt ingenu creure que si som comptats una vegada, fos intranscendent que no tornéssim a ser comptats al cap de poques setmanes. I és que un triomf de les candidatures d’àmbit estatal a Catalunya en les eleccions generals espanyols debilitaria d’una manera sensible la lectura plebiscitària del 27S i el seu corresponent mandat democràtic. Dins de Catalunya i fora de Catalunya.

I no es tracte només de ser comptats, que d’això va el 27S, sinó d’entendre que l’aspiració a l’Estat propi, a la independència,a un país millor, més just i i més pròsper, també es jugarà en un context espanyol diferent al que hem viscut en els darrers anys de majoria absoluta del PP. Els escenaris postelectorals al Congrés dels Diputats que es van dibuixant prefiguren un escenari parlamentari prou fragmentat, sense majories clares a esquerra i dreta, per una banda; no necessàriament vol dir un escenari millor; és bo ser escèptics sobre els canvis de fons en la mentalitat i els interessos dels grans partits espanyols, nous i vels, però segur que estarem davant un escenari qualitativament diferent, que obligarà a tothom a actuar de manera diferent; i per l’altra banda, amb la irrupció del debat sobre la reforma constitucional com a principal qüestió política a resoldre a la propera legislatura espanyola, el plet català serà central i marcarà el sentit dels propers temps a la política espanyola. Que ningú s’enganyi. El tema català pesarà i molt. No pot ser cap altra manera per obvies.

Notícies relacionades

Si en el bloc independentista algú pretén actuar com si aquest nova realitat no existits, la miopia seria tremenda. Com tampoc seria intel·ligent menystenir possibles aliats de la causa catalana, arribats del País Valencià, les illes, Galícia o el País Basc…La mentalitat del “Nosaltres Sols” mai ha semblat ni massa eficient ni massa útil…Aliats a la península ibèrica sempre ens convindran.

Tan sols un triomf net, nítid i indiscutible de la candidatura del Junts pel Sí que suposi un doble mandat democràtic clar farà possible no només continuar el camí endegat cap a la plena llibertat nacional sinó convertir la nova conjuntura espanyola en un escenari de força i poder per a Catalunya. Anem a totes!