2
Es llegeix en minuts

La realitat sempre supera la ficció, també en temes de família, en què a vegades es produeixen situacions inimaginables.

Com la història del Ramón, que va celebrar un contracte de maternitat per subrogació (ventre de lloguer) amb una dona de Nova Delhi i que, una vegada va rebre el seu fill, va veure com l'INSS li denegava la prestació de maternitat, amb base a dos motius. El primer és que no podia rebre la prestació per maternitat perquè no havia demanat abans el corresponent permís a la seva empresa. I el segon, perquè legalment aquesta prestació és de titularitat femenina, és a dir, es tracta d'un dret de les dones que només pot ser disfrutat pels homes quan aquestes compleixin prèviament una sèrie de requisits d'alta i cotització i decideixin expressament cedir-lo en favor de la seva parella.

En aquest cas, la mare era estrangera, probablement no complia aquests requisits, l'acte de filiació s'havia produït a l'estranger i el context normatiu en què es va donar la situació no era l'espanyol. I no ho oblidem, el Ramón era un pare que sol·licitava la prestació per maternitat. Per començar, una contradicció etimològica en si mateixa.

Un cop recorreguda la decisió de l'INSS, finalment el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va donar la raó al Ramón i ho va fer amb base a una raó elemental: l'interès del menor.

Malgrat la particularitat del cas, aquest no és un supòsit essencialment diferent d'altres en què els pares han reclamat l'exercici dels seus drets de cuidador i l'Administració o els tribunals els els han negat.

Maternitat i paternitat. Dues formes diferents d'al·ludir a la tasca de cuidar físicament, intel·lectualment i emocionalment els fills i amb matisos i implicacions molt diferents.

En la pràctica, es produeix una distribució sorprenentment desigual d'aquestes tasques entre homes i dones. La miopia del legislador ha portat a protegir la desigualtat que aquesta realitat provoca en el mercat de treball, activant una artilleria de mesures per sancionar qualsevol acte de discriminació com a conseqüència de l'exercici dels drets parentals, però confonent, imperdonablement, la protecció que s'ha d'oferir a les dones pel fet d'estar embarassades (una cosa exclusiva del sexe femení) o pel fet de ser cuidadores (una cosa absolutament asexual).

Notícies relacionades

No ha pensat que potser seria molt més efectiu promoure un paquet de drets d'ús exclusiu, intransferible i indisponible en favor dels homes.  Mantenir sobre les dones les tasques de cuidadores és una disfunció social insostenible i un absolut endarreriment.

Hem de superar la idea de la conciliació de la vida familiar i laboral, per facilitar un procés de reconciliació en tota regla. Potser així, el fet de tenir cura de les persones adquirirà el valor que es mereix.