2
Es llegeix en minuts

El joc del gallina entre el cotxe grec, pilotat per Tsipras, i l'alemany, conduït per Merkel, s'ha resolt. Estava clar que qui convencés l'altre que estava disposat a llançar-se al precipici del Grexit guanyaria la carrera. Durant un temps, semblava que Tsipras tenia els nervis d'acer. Fins i tot va convocar i va guanyar un referèndum per espantar Merkel. Però, al final, els que es van espantar van ser els mateixos hel·lens. El copilot Varufakis es va llançar del cotxe en marxa, i a Tsipras no li ha quedat cap més remei que posar el fre de mà.

Ens agradi o no, el joc l'ha guanyat Schäuble, copilot de Merkel. En les últimes setmanes, el ministre de Finances alemany ha convençut tothom que està preparat per al Grexit. Prova d'això és que dissabte en la negociació de l'Eurogrup va insistir que si Grècia no complia, hauria de sortir de l'euro cinc anys, reestructurar el deute, aplicar reformes i després intentar tornar. El seu missatge va ser rotund: «o fas reformes dins de l'euro o fora, però si no les fas, no et volem al club». ¿Què es pot fer davant de tanta determinació? Molt poc. És per això que Tsipras ha hagut de claudicar i acceptar pràcticament totes les condicions que li han imposat els creditors.

La realitat és que les opcions de Syriza sempre van ser limitades. És molt difícil intentar canviar les regles del joc de tota una zona euro de 330 milions de persones des d'un país d'11 milions. Si a més ho fas clavant cops de porta, dient-li als teus socis que tu en saps més que ells, i al veure que no et fan cas, els insultes, la tasca passa d'hercúlia a impossible. L'error de Syriza va ser plantejar la disputa com una batalla entre la democràcia grega i la tecnocràcia autoritària de la UE.

El capital polític de Tsipras

A l'Eurogrup i a les cimeres de la zona euro no hi seuen tecnòcrates, sinó els representants democràtics de tots els països de la unió monetària. És a dir, que finlandesos, eslovacs i estonians (que simpatitzen menys amb Grècia que els espanyols) tenen el mateix poder de vot que els grecs. I el seu missatge també ha sigut clar: «nosaltres hem fet dures reformes per estar en aquest club, ara us toca a vosaltres».

Notícies relacionades

¿Tot això és una humiliació per a Tsipras? No necessàriament. Grècia ha de fer reformes. La majoria dels grecs ho sap. Tsipras perdrà l'ala dura de Syriza, però encara li queda molt capital polític. Tant el poble com l'oposició li fan costat. Cosa inaudita. Només un ampli consens dels grecs pot fer que les reformes es portin a terme.

I ara que han vist de prop el precipici del Grexit (i tots els polítics els han advertit dels seus perills), la motivació serà alta. Això sí, la UE no pot funcionar així. El joc del gallina estan prohibits per alguna cosa. Porten a la mort. Aquesta experiència ens demostra que necessitem estructures democràtiques europees. No pot ser que Merkel decideixi sempre el futur de la unió. Ella és la legítima representant dels alemanys, però no de la resta de ciutadans de la zona euro.