Després de les eleccions del 24-M

¿Què vol dir pactar amb Barcelona?

Colau i Trias haurien d'acostar posicions en els grans temes, i ERC està disposada a facilitar-ho

3
Es llegeix en minuts

En les darreres setmanes he insistit molt que havíem de pactar amb Bar-celona. No és una frase retòrica. Pactar amb Barcelona vol dir centrar-se molt més en allò que necessita la ciutat i menys en les sigles representades al consistori. Al meu entendre, i coincidint del tot amb l'ideari de la coalició bastida a l'entorn d'Esquerra Republicana de Catalunya, el que li cal ara a la capital de Catalunya és garantir el progrés i garantir el procés. És a dir; assegurar d'una banda la prosperitat i que l'èxit sigui compartit i arribi fins al darrer dels ciutadans, i de l'altra assegurar el camí cap a la independència, que és la condició indispensable per obtenir les eines i els recursos que mereixem i necessitem.

¿Com podem impulsar aquest pacte amb Barcelona? Les eleccions del 24 de maig han deixat l'Ajuntament sense una majoria clara de cap partit i els resultats han acabat demostrant que la societat barcelonina és molt més plural del que alguns volien fer creure. La fragmentació dificulta molt les aliances de govern. A més a més, recordem que el vencedor és alcalde automàticament, i això només es pot impedir amb una aliança a la contra que reuneixi majoria absoluta. En aquest escenari, Ada Colau és la més ben posicionada per esdevenir alcaldessa. Només es podria tombar aquesta possibilitat si es fes un acord que sumés l'independentisme amb el PP o C's, a més del PSC. És a dir, un sudoku estrafolari en el qual ERC, per descomptat, no hi jugarà.

El millor seria que enlloc d'enfrontar en blocs irreductibles aconseguíssim fer pactes de ciutat per resoldre els grans temes que preocupen a tothom: combatre l'atur, la precarietat i la pobresa, gestionar el turisme, generar oportunitats, evitar l'exclusió i treballar per la plena capitalitat. El que més ajudaria seria trobar consensos amplis i centrals, que impedissin una fractura entre dues Barcelones en conflicte com s'ha insinuat de forma preocupant a la campanya electoral. No estaria gens malament que Ada Colau i Xavier Trias acostessin posicions, si més no en grans qüestions de ciutat. Nosaltres estaríem disposats a facilitar aquests consensos i, de fet, estem decidits a impulsar-los i liderar-los.

¿Què passarà si aquesta entesa àmplia no prospera? La ciutat s'haurà de governar igualment, i caldrà que decidim si arribem a un acord amb la coalició d'Ada Colau. Està clar que amb la nostra decisió no acontentarem a tothom, sigui quina sigui, però hi ha una reflexió que per mi és inapel·lable. La qüestió és si els eixos vitals d'ERC a Barcelona són realitzables en un pacte amb la formació d'Ada Colau. ¿Podem garantir el procés i el progrés a Barcelona? Aquests dos eixos són irrenunciables per a nosaltres.

És important que hi hagi un compromís sense fissures amb l'èxit de Barcelona. Podrem afrontar les emergències socials si la ciutat creix com a pol d'atracció del talent, amb un ajuntament que impulsi projectes per fer de Barcelona una ciutat d'oportunitats. On s'impulsi l'economia social, però alhora s'atreguin empreses i congressos que generen llocs de treball. Cal també impulsar o plantejar algunes de les propostes que creiem que poden ajudar a tenir una ciutat més preparada i justa com pot ser el salari mínim de ciutat, l'ADOB (Agència de Desenvolupament i Ocupació de Barcelona, que funcioni com ho ha fet a Nova York el NYCEDC i que sorgiria de combinar Barcelona Activa, les universitats i la implicació de l'empresa privada) o la segmentació dels grans contractes públics perquè les pimes catalanes hi puguin concursar, per posar només tres exemples.

Notícies relacionades

I necessitem també un compromís clar sobre el procés més enllà de les declaracions de bones intencions. Cal sumar-se al procés de manera explícita i inequívoca per tal de ser bons companys de viatge i portar Barcelona a ser la capital de la futura República i alhora seguir fent de Barcelona un referent del Mediterrani, d'Europa i del món sencer.  Tothom entendrà la necessitat de  tenir una línia clara i transparent en el projecte més revolucionari i engrescador que ha viscut mai aquest país, per permetre així que hi hagi les complicitats imprescindibles per treballar conjuntament i fer avançar la ciutat.

En cas que aquests compromisos siguin inviables, no bloquejarem l'Ajuntament, ni desplegarem una oposició destructiva i deslleial. Segur que els punts de contacte seran nombrosos i actuarem amb la responsabilitat i la lleialtat a la ciutat, a la seva gent i al país que sempre ha demostrat ERC, però difícilment podrem fer un viatge plegats, amb la complicitat que es genera quan comparteixes un pacte conjunt amb Barcelona. Alcaldable d'ERC a Barcelona.