Bústia ciutadana

Carrer de vianants per a cotxes

2
Es llegeix en minuts

A Badalona hi ha un carrer de vianants freqüentat per vehicles. Al passatge de Josep Gironès està prohibit circular-hi i aparcar-hi si no és que s'hi viu, però és usual trobar-se amb cotxes i motos aparcats o desplaçant-se i posant en perill els veïns. Així ho afirma José Manuel Moyano en una carta: «Les sortides de les vivendes donen a peu de carrer, i els nens hi juguen lliurement». Les úniques mesures dissuasòries del trànsit són dos pilons (massa) mòbils i un senyal a l'entrada del passatge.

Per a José Manuel això no és suficient, perquè els pilons «estan que cauen de vells» i els conductors «els retiren constantment per passar». A més a més, el senyal que prohibeix circular és «poc visible». Per això, el març del 2014 va sol·licitar al Departament de Via Pública de l'ajuntament que es millorés la senyalització i se substituïssin els pilons. La resposta va ser negativa, al·legant que aquests «s'han de poder retirar per permetre l'accés als vehicles de servei». Pel que fa al senyal, sí que li van donar a entendre que es podia millorar, però res de res. Hi va haver més demandes, sense resposta. I José Manuel va optar per queixar-se a Entre Tots: «Temo que fins que no hi hagi un accident, no es prendran les mesures necessàries», es lamenta.

Notícies relacionades

Daniel Gràcia, regidor de Via Pública de Badalona, assegura no obstant que les «mesures necessàries» ja estan preses: la senyalització i els pilons són els que mana la normativa. Els tècnics municipals asseguren que els pilons no són tan insuficients i que «tenen una clau reservada per a veïns i vehicles de servei», explica el regidor, que en tot cas es va comprometre a assegurar-se'n personalment. José Manuel ho desmenteix: «Una vegada, en vaig trobar un de recolzat a la porta de casa meva, i no va ser cap veí». Era qüestió de comprovar-ho. I en efecte, qualsevol els pot moure, sense necessitat de tenir cap clau.

Per explicar per què no es posen pilons fixos o es redueix la distància entre ells, Gràcia diu que no es pot «posar el carrer en quarantena». ¿I doncs? La Guàrdia Urbana «penalitzarà qui aparqui o circuli pel passatge sense permís», afirma Gràcia. A la qual cosa José Manuel replica que està «fart» de trucar a la policia i que «només ha vingut una vegada». ALba crespo ros