La roda

La prima de risc

1
Es llegeix en minuts

Un dels arguments més fal·laços de la campanya electoral de Mariano Rajoy és que si el PP deixés el Govern s'acabaria la recuperació actualment en curs. Per molt que es repeteixi, no hi ha res que sostingui aquesta afirmació. Primer, perquè aquesta recuperació és bastant menys sòlida i profunda del que es pregona. Segon, perquè el creixement del PIB que indiquen les estadístiques oficials és degut fonamentalment a factors que el nostre Executiu no controla. Com la caiguda del preu del petroli, la de la cotització de l'euro o la política monetària expansiva del Banc Central Europeu (BCE). Tercer, perquè no hi ha res que digui que no sigui possible una gestió econòmica millor que la del PP.

La pujada, de gairebé un 30%, que la prima de risc va patir la setmana passada referma aquestes apreciacions. Els analistes creuen que ha sigut deguda al risc que no hi hagi acord entre Atenes i Brussel·les i per tant que augmenti el perill que Grècia abandoni l'euro. I que, posats a témer, els inversors no descarten que el gravíssim desajust que se'n derivaria, també impliqui, més endavant, el deute públic espanyol. Que, per cert, no para de créixer.

Notícies relacionades

En tot cas, aquestes evolucions i especulacions es produeixen totalment al marge de l'acció del Govern de Rajoy. Encara que no estiguem, ni molt menys, en situacions d'emergència com les de fa uns pocs anys, el que passi a les finances espanyoles se segueix dirimint en els mercats. Governi qui governi, haurà d'afrontar aquesta realitat. I fins i tot pot fer-ho millor que el PP. O, almenys, igual.

Cada dia que passa, l'evolució de l'economia perd força com a salvavides del partit de Rajoy. Són altres els assumptes que atrauen l'atenció de l'electorat. Però pot tornar al protagonisme. Serà llavors el moment de preguntar-se què ha fet de bo el PP en aquesta matèria.