Editorial

Lucía Caram guanya el Català de l'Any

1
Es llegeix en minuts

Lucía Caram, religiosa dominica i entusiasta activista social en defensa dels col·lectius més desafavorits, es va alçar ahir a la nit amb el premi Català de l'Any, que anualment concedeixen els lectors d'EL PERIÓDICO. Després d'una disputada votació, la guanyadora es va imposar als altres dos candidats que havien arribat a la ronda final: Eduard Gratacós, metge pioner en la cirurgia fetal, i el periodista Jordi Évole, tota una referència en el món de la comunicació ­actual.

Notícies relacionades

Nascuda a l'Argentina i veïna de Manresa, on viu en un convent des del 1994, Lucía Caram s'ha convertit en una de les figures més populars i compromeses de l'Església que lluita contra la pobresa i la desigualtat en temps de severa crisi econòmica. Malgrat pertànyer a una ordre de clausura, aquesta religiosa de gran energia expressiva i vital aconsegueix que els seus missatges, sempre reivindicatius i políticament correctes, arribin nítids al gran públic a través de la seva ingent obra social i de la seva presència activa en els mitjans audiovisuals i les xarxes socials. El veredicte dels lectors d'aquest diari constitueix, en temps de tanta flaquesa, el millor i més savi reconeixement a la trajectòria d'una indesmaiable lluitadora social.És aquest mateix sentit del compromís amb els més febles el que acompanya el Premi Mercè Conesa a la millor iniciativa solidària que ha obtingut l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la plataforma que ha donat visibilitat al drama de tantes persones que per culpa de la precarietat no poden afrontar els pagaments dels serveis domèstics més elementals. L'aspiració a aconseguir un futur millor, un altre dels eixos sobre els quals giren aquests guardons, també ha sigut reconeguda amb el premi a la millor iniciativa empresarial concedit a la companyia nord-americana Hewlett Packard per la seva decidida aposta per dissenyar des de Catalunya el futur de la impressió 3D amb una notable inversió econòmica i d'oferta d'ocupació.

Un any més el podi final del Català de l'Any expressa la seva decidida voluntat de distingir la trajectòria de persones amb un talent i un esforç quotidià que resulten un exemple de solidaritat i de treball en comú per sobre de les ambicions personals. Un exemple que en temps de crisi econòmica, social i, sobretot, de valors resulta avui més necessari que mai.