Tragèdia aèria

Un camí difícil

2
Es llegeix en minuts

La popularització del transport aeri ha comportat un rellevant canvi social. El mitjà de transport més segur del món, com hem sentit una infinitat de vegades, ara és un transport públic en el sentit més ampli de la paraula. El passatge de qualsevol vol és una mostra representativa de tots els sectors culturals i econòmics (famílies, executius, funcionaris, turistes, estudiants...). I si es tracta d'un vol internacional, ens trobarem a més a més amb una plèiade de nacionalitats.

L'excepcionalitat d'un accident aeri i el seu abast sociològic expliquen l'impacte emocional que produeix en els ciutadans en general, afectats directament o no. Això justifica l'adopció de mesures excepcionals de protecció a favor de les víctimes. En l'àmbit comunitari, el reglament 996/2010 imposa a la companyia l'obligació d'establir una llista de les persones a bord del vol en un termini de dues hores des de la notificació del succés. El fet que en aquest cas encara no es conegui podria eventualment constituir per part de Germanwings una de les infraccions previstes als articles 43 i següents de la llei de seguretat aèria.

Notícies relacionades

A Espanya, Foment ha de tenir un paper de protecció particularment important. Amb les eines que la nostra legislació posa a disposició dels afectats per una catàstrofe aèria (el decret 632/2013, d'assistència a les víctimes d'accidents, i la resolució de la subsecretaria per la qual s'aprova el protocol de coordinació per a l'assistència a les víctimes d'accidents d'aviació), el ministeri ha publicat a la seva pàgina web una guia bàsica orientativa per als afectats.

A curt termini, és important recordar que aquest accident ha passat a França, de manera que la llengua estrangera de les comunicacions, autòpsies, reconeixement i repatriació de cadàvers, expedició de certificats de mort, etcètera, suposarà un obstacle addicional, i per poder superar-lo el suport de l'Estat serà essencial. Posteriorment, els familiars hauran d'enfrontar-se a complexes i llargues investigacions judicials i administratives en el marc dels oportuns procediments judicials, associats directament o indirectament a processos d'indemnització en què l'experiència indica que no es pot esperar una actitud generosa per part de les entitats legalment responsables. Un procés dur, difícil i prolongat, però útil per, en la mesura del que sigui possible, superar la tragèdia i contribuir a la millora de la seguretat aèria, que els últims sinistres semblen posar en entredit.