2
Es llegeix en minuts

Als països occidentals, les indústries culturals representen percentatges altíssims del PIB i la seva digitalització permet la generació de riquesa i ocupació sense més recursos naturals que la imaginació i les habilitats dels éssers humans. Lamentablement, la cultura del tot gratis que s'ha instal·lat a internet a Espanya està ofegant aquest desenvolupament i el talent, àmpliament demostrat, dels nostres creadors es veu frustrat per la inexistència d'una indústria que l'impulsi i el financi.

D'acord amb les dades de l'Observatori de la Pirateria fetes públiques ahir, la pirateria digital bat rècords a Espanya: durant el 2014 es va accedir il·legalment a 4.455 milions de continguts digitals, amb un valor de mercat de 23.265 milions d'euros. La contundència de les xifres  i la solidesa de l'anàlisi, que ja transcorre pel seu cinquè any, permet pocs dubtes respecte del vergonyant lloc que Espanya està ocupant als rànquings de la pirateria mundial. Les raons al·legades pels mateixos consultats per accedir a continguts il·lícits en lloc de recórrer a l'oferta legítima són també molt clares: «Ja pago la meva connexió a internet», «no pago per un contingut que possiblement després no m'agradarà», «no estic fent mal a ningú», «no hi ha conseqüències legals per al que pirateja, no passa res»...

Els internautes coneixen l'existència d'una oferta legal àmplia; en aquest sentit, les indústries han fet els deures. Només s'ha de fer una visita a una pàgina com www.mesientodecine.com per verificar-ho: gairebé 30 plataformes de descàrrega legal de pel·lícules només al nostre país avalen un sector que està creixent a tot Europa... menys a Espanya.

Notícies relacionades

¿Per què? Perquè competir contra qui ofereix el mateix que tu sense pagar impostos ni assegurances socials i aprofitant la teva inversió promocional és impossible. Perquè mentre en altres països han entès la importància del sector cultural i han adoptat mesures contundents, al nostre país no s'adopten ni mesures eficaces ni es realitzen esforços per educar en el respecte a la propietat intel·lectual.

Enfront d'aquests resultats de l'Agcom italiana, amb gairebé 30 webs tancades, la Secció Segona de la Comissió de Propietat Intel·lectual no ha acordat ni un tancament i s'ha limitat en terminis exasperantment lents a ordenar la retirada de tres arxius. Enfront de declaracions contundents contra la pirateria de Sarkozy, Merkel, Obama o la reina d'Anglaterra, el president Zapatero va retirar dues vegades una llei per combatre la pirateria «per la gran contestació a les xarxes socials a la normativa sobre descàrregues de continguts a internet» (Expansión, 13 de desembre del 2011) i el president Rajoy es passeja aplaudint l'activitat dels manters (Tercer Mercat, novembre del 2014).