2
Es llegeix en minuts

El pànic s'ha instal·lat a Rússia. Ja feia mesos que el ruble es depreciava, en part per la caiguda del preu del petroli, que és la base de les exportacions del país i el pilar de l'economia en el seu conjunt. A més, els anys de bonança en els preus del petroli, certs hàbits de consum i una extensa xarxa de sectors dominats per oligopolis o directament per l'Estat han contribuït a disparar la inflació. Rússia és un gegant econòmic sota amenaça que es desintegrin els seus peus de fang.

Molts dels que tenien negocis amb Rússia experimentaven clarament que les coses s'anaven deteriorant i que les inversions rendien cada vegada menys, i per aquest motiu venien els actius russos i els imports volaven cap al dòlar i l'euro, cosa que feia caure encara més el ruble. Finalment, el Banc Central de Rússia va prendre la decisió d'apujar de forma important el tipus d'interès de referència amb l'objectiu de millorar l'atractiu de les inversions al país i frenar la caiguda de la moneda russa.

El que en altres condicions hauria estat una resposta de manual per fer front a la crisi, aquesta vegada ha generat l'efecte contrari i ha tirat més llenya al foc. Els inversors -aquells mercats que capritxosament van desplaçant el seu focus d'atenció al llarg del planeta- fa temps que miren cap a Rússia i han interpretat la pujada dels tipus d'interès com un senyal que les coses estan pitjor del que semblen, de debilitat econòmica, un reconeixement de certa impotència per part de qui hauria de poder controlar la situació. De fet, la pujada de tipus d'interès ha tingut l'efecte devastador d'obrir la porta mental a considerar el pitjor dels escenaris: que Rússia imposi algun tipus de control de capitals i limiti la sortida de diners del país. No seria res particularment estrany en aquell país ni res que no succeeixi en països amb forts nexes entre les elits polítiques i econòmiques. Però el simple fet que aquell escenari estigui ara al damunt de la taula, encara que tingui una probabilitat molt baixa, genera un efecte de desbandada cap a altres destins més segurs. A més a més, des de la perspectiva interna una pujada de tipus portarà a una caiguda del crèdit i agreujarà la situació de l'economia real.

De moment sembla que el desastre és bàsicament local i no es detecten contagis significatius cap a altres mercats emergents ni cap a països desenvolupats. De fet, prenent distància de la situació, el que passa a Rússia sembla donar la raó als que sostenen que un dels pitjors riscos globals no és la falta de finançament i liquiditat, sinó la falta d'actius segurs, de productes que prometin aquell ideal d'invertir amb el 100% de garanties. Per això s'ha disparat la inversió en bons alemanys i probablement el Tresor nord-americà també pot aconseguir alguna cosa com a conseqüència de les turbulències russes.

Notícies relacionades

Risc de desestabilització

Ara bé, aquests efectes de rebot positiu per a tercers països són de segon o tercer ordre si es comparen amb els gravíssims perjudicis que tindria per a tots una desestabilització seriosa a Rússia. A més de les implicacions econòmiques directes, s'ha de tenir en compte la dimensió política i geoestratègica. De fet, el drama que es viu a Rússia pot ser una oportunitat perquè el gegant reforci els seus peus de fang i, de passada, arribi a acords amb els seus veïns.