La roda

La protecció social i la seva viabilitat

1
Es llegeix en minuts

El Govern va firmar ahir, juntament amb patronal i sindicats, que les persones desocupades amb fills (per més d'un any i sense prestació) puguin rebre una ajuda de 426 euros al mes. Es preveu que unes 450.000 podran beneficiar-se de la mesura. La diferència d'aquesta prestació radica en el fet que les unitats familiars amb ingressos per treball, inferiors a mil euros mensuals, podran percebre-la.

Notícies relacionades

La nova ajuda familiar mensual per a famílies ha passat desapercebuda mediàticament, tot i que es podrà sol·licitar al gener (per fills menors de 3 anys de mares treballadores, pares o fills amb discapacitat i famílies nombroses). I és que molts discursos polítics menyspreen les dades positives que dóna l'economia espanyola aquest últim any, argüint que la macroeconomia té poc o gens a veure amb l'economia domèstica, la que afecta la gent senzilla. Res més lluny de la realitat, ja que la macro és l'antesala de l'economia domèstica i la garantia del manteniment d'uns estàndards de cobertura i qualitat dels serveis públics.

És cert que els nous 400.000 cotitzants que aquest any ha sumat la Seguretat Social no són suficients, però no és menys cert que un país com el nostre, que comença a assentar-se en la millora progressiva de la seva economia i comença a estalviar en el pagament dels interessos del deute que té pressupostat, ha d'aplicar part d'aquest romanent a polítiques socials per impedir el desemparament de persones amb dificultats. Els cicles econòmics afecten tots els Governs (baixada dels preus del petroli, crisis bancàries, injeccions del BCE), però estar preparats i saber aprofitar-los marca la diferència. Això ho destaca el setmanari francès Le Point, que ens assenyala com a exemple europeu a seguir, deixant enrere aquell titular del 2008 Espanya, la festa s'ha acabat.