Anàlisi

Cap a la consulta definitiva

1
Es llegeix en minuts

Les institucions de l'Estat van demostrar ahir que davant un problema de naturalesa política no n'hi ha prou de plantejar el debat exclusivament en termes jurídics. Ni el Govern d'Espanya va instar a la paralització del procés participatiu, ni els jutges van atendre les demandes que plantejaven el tancament dels punts de votació. No era una resposta evident dels que somien amb la il·legalització de les associacions independentistes, suggereixen la suspensió de l'autonomia i alerten del caràcter antidemocràtic del que ha tingut lloc.

Quan de manera reiterada centenars de milers de ciutadans es manifesten per reclamar la celebració d'una consulta on es pregunti per la independència, les institucions democràtiques s'han de posar al seu servei: pactant el procediment, reformant els mecanismes per a la seva celebració, fomentant un debat honest i convocant un procés del qual tothom es pugui sentir partícip. No serveix de res ja alertar de la impossibilitat de plantejar una cosa que ahir es va plantejar i que, si no s'ofereix cap altra sortida, acabarà en unes eleccions que podrien portar associada més inestabilitat de la que teòricament es pretén evitar.

Si ahir hi va haver un procés de participació massiva sense garanties, va ser en gran mesura perquè els que podien haver-lo transformat en un procés formal (les institucions i els partits d'àmbit estatal) han preferit ignorar-lo. No té cap sentit, per tant, que encara hi hagi qui s'escudi dient que ahir es va convocar un procés participatiu sense garanties i sense conseqüències.

Notícies relacionades

Evitar la ruptura

El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha avisat que encara no s'ha celebrat a Catalunya la consulta definitiva i que un avançament electoral serviria com a mecanisme substitutori del referèndum. Tenint en compte l'elevat grau de compliment de promeses a què ens té acostumats Artur Mas, si més enllà de l'Ebre algú vol de debò evitar la ruptura i lluitar per un futur compartit ja està trigant a proposar un procés de reformes que permeti debatre i votar amb totes les garanties i amb totes les conseqüències sobre aquesta qüestió.