El radar

WhatsApp és Déu

3
Es llegeix en minuts

¿Recordeu un curtmetratge titulat El doble check del Whats-App (i els seus problemes)? Segur que sí, va ser finalista de la 10a edició Notodofilmfest 2012 i va causar furor a la xarxa (més d'un milió de visites). Resumia en tres minuts els possibles efectes de l'esmentada aplicació en la vida en parella. Facin memòria: Lucía Miguel, els protagonistes, planifiquen una escapada romàntica, i la conversa transcorre amb normalitat fins que ell diu: «Ahir et vaig enviar un whatsap i no em vas contestar». «No sé, no em va arribar», diu Luci. «Va fer el doble check», replica Miguel com a prova del delicte. I comença la discussió: ¿Luci va llegir el whatsap o només li va arribar al mòbil?

«¿I a sant de què m'explica això ara?», es deu preguntar més d'un. D'acord, Espanya sencera ha passat la setmana pendent del 9-N, s'ha indignat amb la corrupció i s'ha emocionat amb l'alta mèdica de Teresa Romero. Però, en el dia a dia, el top ten de les converses ha estat WhatsApp i el seu nou servei. Sí, per si no n'hi havia prou amb la confirmació d'enviat (un check) i de rebut (dos checks), l'aplicació incorpora des de dijous passat el doble check blau, que confirma que el destinatari ha llegit el missatge (¡i a quina hora!). Ara sí, com deia Miguel, en aquell curt: «El doble check és Déu».

El cas és que aquesta omnisciència no ha caigut en gràcia a molts usuaris. «Ha arribat el dia que l'imprescindible WhatsApp ha cedit al desig dels més xafarders i paranoics», va protestar en una carta Leticia Quiterio (estudiant. Barcelona). I és que el que podria semblar un avenç tecnològic fins i tot desitjable (pensin en les mares preocupades per si els seus fills han llegit o no els seus missatges) amaga llacunes que poden donar lloc a noves fonts de conflicte. Sobretot, si partim de la base que WhatsApp és l'aplicació de missatgeria instantània de més implantació (96%) -més de 600 milions d'usuaris arreu del món-, la que més ha influït en les relacions socials i la que més crisis de parella i tensions entre amics ha propiciat.

«¿On queda la nostra llibertat com a individus?», preguntava indignada en una carta dijous passat Ariadna Manga (estudiant. Mollet del Vallès). «El nou ajust limita una vegada més la nostra privacitat», apunta Iona Salvador (estudiant. Barcelona). És xocant que en aquesta societat que viu contínuament connectada, en què molts exposen i airegen sense problemes la seva vida privada a les xarxes socials, en què és normal que molts pengin en un mur o tuitegin què fan, on, com i amb qui (foto inclosa), a milers d'usuaris de WhatsApp els enfadi un doble check blau. ¿Per què? Perquè molesta perdre el control de la situació. Perquè sota els dos ocellets de color s'hi amaga per a molts una altra manera de controlar la persona que està a l'altre costat de la pantalla.

Notícies relacionades

Potser és ridícul dir que Whats-App atempta contra la llibertat de l'usuari (n'hi ha prou d'apagar el mòbil o desinstal·lar l'aplicació), però es podria convertir en un intrús que vulneri la intimitat o, en els casos més obsessius, en eina de coacció. «Molts vam fugir de Facebook perquè el xivato «Vist» amb l'hora ens amarga; ens treu el dret a no contestar sense que ningú s'enfadi, en cas que en aquell moment no puguem, ens ho haguem de pensar, o no ens vingui de gust. Però ara, ja no podem fugir; WhatsApp ens ha acorralat», protesta Sara Pérez (estudiant. Vilanova i la Geltrú).  Com afegeix Iona Salvador a la seva carta, «¿Què passa si no vull contestar els missatges just al moment? Sento que m'hi obliguen d'alguna manera i que si no ho faig, començarà una mena de guerra civil on line entre els meus contactes». La resposta, però, hauria de ser que no passa res.

Hi havia vida abans que existís el WhatsApp. Si el doble check és Déu, és a la mà de cadascú creure-hi o no creure-hi.