tu i jo som tres

«Et veig de president»

1
Es llegeix en minuts

Oriol Junqueras amb Eugenia, la seva amfitriona sevillana, a ’Salvados’, de La Sexta. / VIDEOTAPE LA SEXTA

No sabria dir-los si Oriol Junqueras ha quedat plenament satisfet de la seva immersió a casa dels Parejo, una família sevillana (Salvados, La Sexta). En qualsevol cas, qui sí que pot estar més que satisfet és Jordi Évole. Ha aconseguit traspassar la barrera del so pel que fa a expectació i audiència. Al marge d'alguna cita futbolística, crec que cap programa de La Sexta havia aconseguit mai superar el 20% de share. I a Catalunya va aconseguir el 33%. Això és colossalment gran. Évole segueix demostrant, cada vegada més, que els programes sobre política, fets amb enginy, imaginació i actualitat, interessen enormement al públic, aquest públic que alguns pretenen tancar permanentment en la bombolla dels programes de xafarderia i de bragueta, i ho justifiquen dient que l'audiència som primitius i superficials.

La família que s'ha trobat Jun- queras a la localitat sevillana de Gines, ens ha captivat. Un dels fills és metge i d'esquerres; un altre, enginyer agrònom i del PP; un altre, doctor en Economia, i l'amfitriona, la senyora Eugenia, jubilada, lectora apassionada de Machado i de Javier Cercas, és una delícia de llestesa i d'ironia. Al final de la jornada, prenent cafè després dels cigrons estofats, li va dir a Junqueras amb una dolçor alegre i captivadora: «M'encanta haver-te conegut. Et veig de president de Catalunya. Mas està agafat pels ous. Tu, en canvi, ets el polític més combatiu i esmunyedís que he vist mai». ¡Ahh! Quina meravellosa fusió d'humor i mordacitat.

Notícies relacionades

Immers en aquesta família hem vist un Junqueras explicatiu, afectuós, didàctic, però no brillant. A vegades, els seus arguments en favor de la independència no encaixaven amb la intensitat que pretenia. La seva cega defensa del paper de TV-3, per exemple, ha estat grinyolant. Però, sobretot, el que sí que ha aconseguit és protagonitzar una reunió civilitzada. Ens ha ensenyat que es pot discrepar des de l'afecte i la cordialitat. Molts són incapaços de fer el que han fet Junqueras i els Parejo a Salvados.

De les preguntes que Évole anava llançant, en voldria ressaltar una de molt interessant. Quan va preguntar als Parejo si traurien els seus estalvis de La Caixa en cas d'independència. Hi va haver disparitat d'opinions. Potser llavors Jordi hauria d'haver ampliat la seva curiositat, i preguntar-se no solament el que farien els Parejo, sinó el que faria La Caixa. ¡Ahh!