2
Es llegeix en minuts

Entendre Isidoro Álvarez i el seu El Corte Inglés és entendre la història d'Espanya dels últims 60 anys. Entendre un empresari reconegut, premiat i conservador davant els canvis, que mantenia el seu caràcter reservat, discret, sense concedir entrevistes, orgullós de poder passejar per les seves botigues sense ser reconegut. Un empresari que arriba als 18 anys del poble de Grado, a Oviedo, a Madrid en la postguerra per treballar en el comerç del seu oncle. Lidera l'evolució d'una botiga del carrer Preciados a una empresa de 93.000 empleats, 600 milions de visitants a l'any, i dos milions de diferents productes venuts en els diferents tipus de botigues. Un empresari que descrivia així el seu estil: «La meva escola ha estat sempre El Corte Inglés i el meu mestre, Ramón Areces».

Un empresari que va liderar els grans magatzems del país, als quals va saber incorporar nous tipus de botigues: els hipermercats dels 80, els petits supermercats a les gasolineres, les agències de viatge, la venda de serveis tecnològics propis i el bricolatge. Pocs saben avui que El Corte Inglés no solament és aquest enorme edifici amb cafeteria i desenes de venedores, sinó que inclou Hipercor, Supercor, Sfera i Brico.

Una innovació basada en l'aversió al risc i un conservadorisme propi de l'època. Isidoro Álvarez n'assumeix la presidència el 1989 i pateix haver de malvendre uns anys després l'aventura internacional de comprar als EUA els grans magatzems The Harris Company. Això, a Espanya, s'explicava com a necessitat de ser cauts i no estirar més el braç que la màniga. El Corte Inglés només actua davant d'oportunitats: compra Galerías Preciados en suspensió de pagaments, adquireix hipermercats dels quals s'ha de desprendre la nova Carrefour, adquireix els centres de Marks & Spencer quan aquest abandona Espanya, i s'expansiona internacionalment amb dos centres a Portugal. Cautela, mantenint un grup sòlid, conservador, autofinançat pràcticament en totes les seves activitats

Notícies relacionades

Amb la crisi del 2007 van arribar els dubtes i la necessitat de canviar. Quan canvia el món i les seves finances pateixen, la seva resposta és la de la seva escola i el seu mestre: recórrer a un directiu que fos candidat polític conservador i amb múltiples contactes com és Manuel Pizarro, i nomenar com a successor un nebot. Les mateixes cartes del passat.

Centenari

El Corte Inglés va ser per als espanyols una experiència de compra única. Cara, però amb milers de productes, atesos per desenes de venedores embotides en un uniforme clònic d'Iberia. Avui és difícil pensar que la generació millenium, els menors de 25 anys que dominaran el consum, se sentin identificats amb aquesta experiència de compra. El Corte Inglés complirà 75 anys l'any que ve. Hi va haver un temps en què no era primavera fins que ells no ho anunciaven per televisió. Sense el seu president, que va liderar honestament sempre segons la seva escola i el seu mestre, s'haurà de plantejar com arribar als 100 anys.