La roda

L'alcalde Trias, desaparegut i en cura zen

1
Es llegeix en minuts

Amb la mirada posada en les vacances d'estiu -afortunats els que encara s'hi troben- resulta difícil escapar-se de la temptació de la comparació. En termes vacacionals, la globalització ha permès socialitzar al màxim que qualsevol treballador pugui permetre's escapar-se al seu poble; llogar un apartamentet, càmping o autocaravana; agafar un vol amb destí a qualsevol lloc; o reservar una habitació d'hotel per internet. Per poc que s'hagi pogut viatjar, visitar o descobrir, el que està succeint a Barcelona amb els incívics (turistes o residents) es presenta diferent del que s'observa que passa en altres ciutats europees.

Notícies relacionades

Els veïns de la Barceloneta fa anys que reivindiquen actuacions concretes de l'Ajuntament pel que fa al turisme incívic de la ciutat. Els apartaments turístics legals són una forma d'allotjament que s'utilitza en nombroses ciutats europees, i en si no són el problema. La falta de presència policial als carrers i la inaplicació sistemàtica d'una ordenança municipal que permet sancionar in situ l'incivisme, és clau. Disposicions clares que sancionen tota aquesta mena d'actituds amb multes de 300 a 3.000 euros: el que consumeix alcohol a la via pública fora dels espais autoritzats; el que pertorba el descans dels veïns; el que orina, practica sexe o va nu per la via pública; el que fa malbé monuments històrics i un llarg etcètera.

El ferragosto italià designa el pont del 15 d'agost, quan de forma massiva els ciutadans fugen de la calor cap a platges o muntanyes. I això és exactament el que ha fet Trias al llarg del mes: desaparèixer de la ciutat que governa. I és que l'estrès acumulat per l'assumpte de Can Vies, on l'alcalde també es va mostrar ineficaç i comprensiu amb els incívics, exigia un descans, una cura zen.