El paper de la capital de Catalunya

Barcelona, motor econòmic i garantia de futur

És el superàvit econòmic municipal el que permet a la ciutat desenvolupar polítiques socials

3
Es llegeix en minuts

Barcelona, com a capital de país i punta de llança de la recuperació econòmica, ha de donar exemple. En moments difícils a tots els nivells com ara, la ciutadania necessita més que mai governs rigorosos que facin les coses ben fetes. Gestors públics que posin l'estabilitat econòmica al servei de les persones, amb una aposta clara per donar resposta a les seves necessitats i millorar la seva qualitat de vida. Això és precisament el que estem fent, des de fa ja quasi tres anys, l'equip liderat pel nostre alcalde, Xavier Trias.

 

Tots som conscients del drama que ha provocat el trencament de les finances públiques. La més que discutible gestió d'anteriors governs ha deixat el país amb una falta alarmant de recursos i diverses generacions futures endeutades. Ara, alguns responsables d'aquesta mala praxi volen fer creure que intentar fer les coses bé és antisocial. Que aprofitar el potencial de Barcelona per redreçar la situació, donar els millors serveis a la gent i crear ocupació és antisocial. I que posar la ciutat com a referència de creixement, futur i esperança en un episodi clau per la història de Catalunya, tot això, resulta ser antisocial.

La política més social de totes és la que no juga amb la demagògia. La que es preocupa pels diners dels ciutadans, amb una Administració creïble i solvent. Per fer despesa social seriosa cal tenir fortalesa per afrontar-la. La resta, és populisme. No em cansaré de repetir que no hi ha res de més antisocial per a un ajuntament que tancar els seus comptes amb dèficit. Els exercicis pressupostaris de Barcelona dels anys 2009, 2010 i 2011 van deixar un resultat acumulat negatiu de 800 milions d'euros. Els mals costums que malauradament es van instaurar a la Generalitat s'estaven instal·lant còmodament a la capital.

Des de l'entrada del govern Trias, aquesta posició s'ha revertit i els ciutadans se n'han vist beneficiats. Gràcies a la gestió dels anys 2012 i 2013 s'ha reequilibrat la balança amb un resultat acumulat positiu de 23 milions, indispensable per retornar la institució al camí de la sostenibilitat financera. Hem aplicat dos principis ineludibles per encarar el futur amb seguretat: l'ètica i la responsabilitat. Tenint en ment el passat i preveient els riscos que tocarà afrontar més endavant, de la mateixa manera que ho fem amb l'economia domèstica. És, senzillament, aplicar el sentit comú.

Estem fent tot el que tenim a l'abast per avançar com a ciutat. Sense estalviar cap esforç ni recurs. No ens estem guardant res, tal com opinen alguns. Una sola dada ho fa evident, i és el grau d'execució pressupostària de l'any passat, un 97,55% equivalent a una despesa total de 2.246 milions d'euros. Una xifra històrica, lluny del 92,3% de mitjana del període 2009-2011, encara amb l'alcaldia socialista. Tot plegat, amb una inversió total de 356 milions.

La liquidació del 2013 -publicada amb una absoluta transparència a governobert.bcn.cat- demostra que Barcelona prem al màxim l'accelerador per respondre a totes les obligacions que se li exigeixen. Els bons resultats han permès incrementar la despesa social en 16 milions per arribar als 241, clarament per sobre dels 154 de mitjana de l'etapa 2007-2011. Alhora, farem realitat el projecte més gran des de fa dècades en habitatge públic, amb l'impuls de més de 1.000 pisos de lloguer assequible gràcies al superàvit de 139 milions d'euros del 2013, que ens permet esquivar les limitacions legislatives per destinar 100 milions a una actuació importantíssima per a la cohesió social.

Notícies relacionades

HeM EVITATposar en perill la independència de la ciutat en la presa de decisions, just quan hem de ser més forts davant dels continus atacs que rep l'autonomia local. I continuem pagant a 30 dies als proveïdors, cosa que els ajuda a mantenir al dia les nòmines dels seus treballadors i generar llocs de treball. Això també és fer política social.

Els ciutadans volem una Barcelona modèlica en tots els sentits. No hi ha cap altra manera de ser-ho que actuar amb decisió i amb seny. I, sobretot, amb ambició. Posem la solvència econòmica i el rigor pressupostari al servei de les polítiques que ens ajuden a atendre millor la gent, tenir serveis públics de qualitat i eficients, i liderar l'empenta econòmica de l'àrea metropolitana i del conjunt del país. El superàvit no és un caprici. És una garantia. El full de ruta del govern de Xavier Trias és l'excel·lència, en tots els àmbits. Barcelona és avui el valor més segur del sud d'Europa, una ciutat de referència en cultura, coneixement, creativitat i innovació. I, per damunt de tot, treballem de valent per ser un referent en benestar i qualitat de vida.