2
Es llegeix en minuts

Les pròximes eleccions municipals a Barcelona se celebraran l'última setmana de maig del 2015. Falten 500 dies per a aquesta cita electoral i política que definirà el futur de Barcelona i dels seus ciutadans en els pròxims 10 o 15 anys. Comença el compte enrere.

Hi ha un tema de fons. Barcelona té avui un govern municipal, però crec sincerament que no té alcalde. No té l'alcalde que necessitem en aquests moments decisius. Barcelona té pressupost, finalment aprovat amb una finta legal intolerable --la moció de confiança, que mostra la seva incapacitat i el seu aïllament--, però no té nord ni lideratge. Xavier Trias és un alcalde que no representa la majoria. Ni la majoria de l'Ajuntament --14 de 41 regidors, així ha aprovat els pressupostos-- ni la majoria progressista de la ciutat. Paradoxa. Ciutat progressista, govern conservador. Hi ha una alternativa. Queden 500 dies per construir-la.

Barcelona, amb Xavier Trias, és més desigual i insostenible socialment. Hi ha més fractura social. La diferència de renda familiar entre els barris de Barcelona ja és d'1 a 7 entre els que més tenen i els més castigats per la crisi. La fractura social existeix i cada any s'eixampla: dels 73 barris de la ciutat, avui 55 estan per sota de la mitjana de la renda familiar de Barcelona. La projecció és que les diferències no només solidifiquin sinó que es facin més grans.

¿Per a què ha de servir la política? Doncs jo vull que serveixi per a un combat frontal contra les desigualtats. Una Barcelona dual, a dues velocitats, fracturada o dividida, no és sostenible.

Vull que Barcelona sigui coneguda al món, també, com la ciutat capaç de repensar tots els seus serveis públics per convertir el 'model Barcelona' en 'model social Barcelona'. Vull una Barcelona ciutat que faci de la defensa de l'espai públic la seva millor oportunitat econòmica. No al revés, com ara. L'aposta de Xavier Trias és privatitzar espais i serveis per reactivar l'economia. Més espais i serveis públics com a millor actiu per a l'economia. Dos models. Dues prioritats.

Notícies relacionades

Hi ha una alternativa. S'ha de construir. L'itinerari: escoltar permanentment, liderar (les primàries obertes del PSC de Barcelona), proposar un programa de canvi (basat en prioritats alternatives i l'apoderament de la ciutadania), sumar (les esquerres socials i polítiques de la ciutats, tots els progressistes), i per poder governar l'Ajuntament segueix sent el meu itinerari compartit amb una nova generació de persones que vol més i millor política. Que sap que les formes són fons, i que vol fer de la renovació de la política la seva bandera.

Queden 500 dies. El compte enrere ha començat. Aquest dijous el PSC de Barcelona aprova, finalment, el calendari de les primàries obertes de Barcelona. Tinc, tenim, molta il·lusió i determinació per construir una alternativa. Per sumar dins i fora. ¿Ens hi ajudes? ¿M'avales? Queden 500 dies. I cada dia serà clau. Aquest és el meu compromís per Barcelona.