La protecció de la infància

Els nens, en tot moment i lloc

Tot i els grans avanços, cada dia encara moren al món per causes evitables 18.000 menors

4
Es llegeix en minuts

Aquest segueix sent un món dur i difícil per a massa milions de nens i nenes. Els seus drets, recollits en la Convenció sobre els Drets del Nen, que ara compleix 24 anys, haurien d'estar plenament garantits. Però no és així i Unicef segueix lluitant, per mandat de les Nacions Unides, perquè aquest tractat internacional es compleixi per a tots els nens i nenes en tot moment i en tot lloc. Ho fem en llocs amb recursos, com Espanya, en països empobrits i també en països que viuen situacions d'emergència com és el cas de Síria o les Filipines.

Seguir caminant en aquesta direcció implica un gran esforç mundial de persones, comunitats, entitats públiques i privades, i governs que posen la infància al cor de les seves prioritats. Així que tots tenim motius per celebrar els avanços en els drets a la supervivència i al desenvolupament dels nens i per sentir-nos partícips de les vides que s'han salvat, dels nens i nenes que poden anar a l'escola o del fet que cada vegada hi hagi més lleis i sistemes que els protegeixen de l'abús, l'explotació i la violència.

Hi ha bones notícies que demostren avanços, i volem destacar-ne una: la reducció de la mortalitat infantil gairebé a la meitat en únicament dues dècades. Així és: des del 1990 s'ha salvat la vida a 90 milions de nens i nenes menors de 5 anys que podrien haver mort per causes que podem evitar amb vacunes, medecines, una nutrició adequada, accés a l'aigua i al sanejament o promovent la lactància materna exclusiva el primer mig any de vida. Aquesta és una fita compartida per molts en molts racons del planeta i, és clar, també és una fita de la cooperació internacional. I per aquest motiu ara no podem parar. Lamentablement, malgrat els avanços segueixen morint cada dia 18.000 nens per causes evitables: la desnutrició està darrere de la meitat d'aquestes morts i, al seu costat, malalties com el xarampió, la pneumònia o la diarrea. Això és intolerable, perquè avui al món tenim els recursos i els coneixements perquè aquesta xifra sigui zero.

En qualsevol de les 45 crisis en què avui treballa Unicef l'arribada de l'ajuda és urgent i vital perquè el dret dels nens a la supervivència, al desenvolupament, a un nivell de vida digne, a la salut, a l'educació i a la protecció sigui alguna cosa més que articles de la convenció. El de les Filipines és el cas més recent, i l'abast del desastre, amb cinc milions de nens i nenes afectats i tota la feina que queda per fer, fa que seguim necessitant molta ajuda per recolzar la infància i perquè pugui recuperar-se de les conseqüències del tifó. A Síria, la llarga guerra està deixant un rastre de nens que han vist o patit una violència extrema, que fugen deixant enrere la seva infància i que viuen refugiats. Per ara, Unicef ha aconseguit l'accés a l'aigua potable per a més de 10 milions de sirians, vacunes i suport psicosocial per a dos milions i mig de nens i que un milió d'ells hagin pogut reprendre la seva educació.

Són situacions de pobresa extrema, de fam, de guerra, de vida o mort. En aquests contextos, la cooperació internacional segueix sent una poderosa eina de solidaritat i de lluita per l'equitat. La dràstica reducció d'aquesta cooperació (de més d'un 60% a Espanya i d'un 85% a Catalunya) és una pèssima notícia que ens allunya de les obligacions que l'Estat va adquirir quan va ratificar la convenció: contribuir a fer realitat els drets de la infància a tot el món.

Notícies relacionades

En altres parts del planeta en què tenen més recursos, els nens i nenes també necessiten que els seus drets es vegin plenament complerts. Tant a Espanya com a Catalunya la taxa de pobresa infantil ja supera el 27%, i els nens que viuen en famílies per sota del llindar de la pobresa són més de 2,2 milions a Espanya i 380.000 aquí. Aquesta situació ha empitjorat amb la crisi i les mesures d'austeritat i el seu enorme impacte en les famílies amb fills menors de 18 anys: hi ha més nens en situació de pobresa, són més pobres i viuen durant més temps amb ingressos insuficients per mantenir els nivells de benestar que haurien de garantir-se en un país com el nostre. No hi ha crisi que ho justifiqui.

Tots els nens, en qualsevol lloc del món, en qualsevol moment i en qualsevol situació, tenen exactament els mateixos drets. Seguim lluitant per ells. A Catalunya, milers de socis i col·laboradors, empreses i fundacions que recolzen Unicef, organitzacions de suport a la infància, administracions públiques, el Parlament, mitjans de comunicació i professionals, cada un en el seu camp, estem lluitant per avançar en la promoció i la protecció dels drets de la infància. És un compromís de tots i un enorme repte.