3
Es llegeix en minuts
Bill de Blasio, en un acte de campanya amb la periodista catalana Anna Molas. ROB BENNETT

Bill de Blasio, en un acte de campanya amb la periodista catalana Anna Molas. ROB BENNETT / Rob Bennett (Rob Bennett for New Yorkers for)

El demòcrata i defensor del poble Bill de Blasio va ser elegit aquest dimarts el 109 alcalde de Nova York amb més de 50 punts d'avantatge respecte al candidat republicà i expresident de l'Autoritat Metropolitana del Transport (MTA), Joseph Lothar. Ha estat la victòria més aclaparadora en la carrera d'un alcalde a Nova York des del 1985, any en què Edward I. Koch va guanyar per 68 punts.

El victoriós resultat que ha aconseguit Bill de Blasio es tradueix en un clar triomf del seu missatge populista i progressista, que ha rebut el suport de la classe mitjana treballadora, la qual rebutja les dues últimes dècades de govern republicà. Ara el seu triomf fa un gir cap a l'esquerra a la metròpolis més gran del país i comença una nova etapa en la política municipal de Nova York, i trenca amb l'era del multimilionari Michael Bloomberg i els 20 anys de govern liderats pels republicans.

De Blasio va anunciar la seva candidatura a finals del mes de gener. Llavors ocupava les posicions més discretes de la carrera per a les eleccions primàries, ningú s'imaginava que podria ser el nou alcalde. Deu mesos més tard, Bill de Blasio s'ha convertit en l'heroi del poble.

El seu triomf va més enllà del color polític. El seu perfil trencador és una de les claus de la seva victòria. És un líder diferent: de classe mitjana, treballadora, la gent s'hi sent identificada per la seva actitud i el seu tarannà, pel seu passat i la seva família extravagant i biracial, que li ha permès seduir l'electorat, que a Nova York cada vegada és més divers. Serà el primer alcalde de Nova York que porta els fills a l'escola pública. Com ja va fer Obama en els comicis que el van portar a la Casa Blanca el 2008, De Blasio ha basat bona part del seu missatge en la seva pròpia biografia.

Des de l'alcaldia de Nova York, les prioritats de De Blasio són canviar la manera de fer política, basar-se en els valors i ajudar les persones. Entre les propostes més destacades hi ha apujar les taxes als rics per destinar els diners a programes escolars, evitar que es tanquin més hospitals dels barris, fer més assequible l'accés a la vivenda i acabar amb l'anomenat "stop and frisk", la política policial de detenir i registrar, que afecta de manera desproporcionada llatins afroamericans. Durant la campanya, De Blasio ha insistit a posar fi al "Tale of two cities", títol dickensià amb què defineix la ciutat instaurada per Bloomberg: una minoria de rics i una majoria de pobres, mentre desapareix la classe mitjana.

L'heroi del poble ha pactat amb associacions, entitats, lobbies, sindicats, 'celebrities' i artistes. També ha obtingut el suport de mitjans de comunicació referents com 'The New York Times' i de ciutadans de totes les races, gèneres i religions. El dia de les eleccions, va aconseguir mobilitzar més de 10.000 voluntaris en 40 localitats de la ciutat per fer sortir els ciutadans a votar.

Tal com va dir aquest dimarts en el seu discurs de la victòria, "això és tot just el començament". Ha creat un exèrcit de persones que el recolzen, que tenen l'esperança d'un futur millor, que volen una ciutat amb igualtat d'oportunitats. A partir de l'1 de gener haurà de treballar de valent per no decebre a ningú.

¿Qui és Bill de Blasio?

De Blasio és progressista, va néixer a Manhattan i viu a Brooklyn. Va estudiar a la New York University i la Columbia University. Té 52 anys. Està casat amb l'activista exlesbiana i afroamericana Chirlane McCray, amb qui té dos fills, Chiara i Dante.

La seva trajectòria com a progressista inclou una llarga relació amb el moviment sandinista de Nicaragua. De Blasio també va fer campanya per a l'alcalde afroamericà David Dinkins i aquests últims quatre anys ha estat el defensor del poble de la ciutat. S'ha convertit en l'heroi del poble, a través d'una victòria que recorda a la d'Obama el 2008.

Notícies relacionades

El 2000 va coordinar la campanya de Hillary Clinton al Senat. Té una llarga trajectòria en l'administració municipal de Nova York. El seu últim càrrec és el de Defensor del Poble.

Anna Molas, membre de l'equip de campanya de Bill de Blasio a l'alcaldia de NovaYork