Un nou desafiament sanitari

La cigarreta electrònica també es fuma

L'esforç de dècades contra el tabac i per la salut perilla si els 'e-cigs' són acollits amb laxitud

4
Es llegeix en minuts

La presència creixent de les cigarretes electròniques representa una preocupació comuna per a les autoritats de salut pública d'arreu del món. La nova tecnologia dels anomenats vaporitzadors guanya quota de mercat sobretot entre els fumadors convencionals, que pot donar lloc a mantenir el consum en llocs en què s'ha prohibit el fum. Els nous dispositius també sedueixen alguns fumadors amb la dubtosa promesa que els ajudaran a deixar de fumar. Uns i altres ens preocupen. Els primers perquè poden comportar la reintroducció del fumar en llocs públics; una pràctica que hem eradicat de fa uns anys. Els segons, perquè no està gens clar que els e-cigs siguin un bon mètode per deixar de fumar, tot i que hi hagi alguns estudis que s'han volgut interpretar en aquest sentit.

Hi ha un tercer grup de persones que és crític des del punt de vista de la salut pública: els qui poden accedir al consum de tabac a través de les cigarretes electròniques. Serien els nous fumadors, especialment adolescents i joves, alguns dels quals fumen cigarretes electròniques dins les aules. No ens podem permetre que la moda dels e -cigs sigui la porta d'entrada de noves generacions de fumadors. Porta de reentrada també per als ex-fumadors, seduïts per la dubtosa promesa d'una mena de fumar més saludable o suposadament menys perjudicial.

De moment no sabem com afectarà a mig termini l'ús de les cigarretes electròniques. El que sí que sabem és que les càrregues amb què s'alimenten, el fum que inhala el fumador d'e-cigs i el fum que exhala contenen substàncies potencialment nocives, tal com han evidenciat anàlisis independents realitzades per institucions tan prestigioses com la Food and Drug Administration (FDA) dels EUA. També s'ha provat que l'ús de les cigarretes electròniques provoca en els pulmons dels usuaris efectes a curt termini similars als que s'observen en els fumadors de tabac.

Són informacions que la publicitat dels nous dispositius obvia; però aquesta omissió no és nova en la història de la indústria del fumar, que mira de relacionar els seus productes amb el plaer, el benestar, la salut i, fins i tot, el consell mèdic. Sempre ens han dit que investigaven en benefici del consumidor: des del refinament de les mescles i la puresa de la matèria primera, fins a la introducció dels filtres i, més a prop en el temps, la irrupció dels anomenats productes light, desterrats finalment del mercat, perquè provocaven equívocs literalment letals. La història ens explica que no hi ha hagut mai cap forma de fumar que es pugui considerar saludable. I que fumar mai serà més recomanable que no fumar. Des de Salut Pública ho hem de dir de manera inequívoca i clara.

Una altra confusió té a veure amb la consideració terapèutica dels e-cigs. Es parla de fumar menys substàncies tòxiques, la qual cosa explicaria que alguns metges es mostrin partidaris que s'utilitzin aquests dispositius en estratègies de reducció de danys. Només disposar d' estudis científics sòlids ens podrà dir si aquesta visió és encertada, però, en tot cas, l'usuari hauria de ser únicament una persona que hagués intentat diverses vegades deixar de fumar sense aconseguir-ho. És molt important recordar que, quan es rep l'ajuda d'un professional sanitari per deixar el tabac, les probabilitats d'èxit es multipliquen. A més tenim fàrmacs que hi contribueixen amb efectivitat provada. A Catalunya l'ajuda a deixar de fumar forma part de la cartera de serveis de la xarxa assistencial pública, i aquesta actuació està coordinada des de Salut Pública. El resultat: 70.000 persones deixen de fumar cada any.

Notícies relacionades

Actualment no hi ha cap normativa que reguli les cigarretes electròniques, ni tampoc els àmbits en què es poden usar. Ni les substàncies dels preparats amb què es carreguen, ni el marc en què es publiciten, tot i que l'OMS desaconsella els e-cigs: «Fins que no hi hagi dades que demostrin que són productes segurs, eficaços i de qualitat acceptable i que això estigui certificat per un organisme regulador nacional competent, els consumidors no haurien d'utilitzar-les». El Parlament Europeu acaba d'aprovar una proposta de directiva que considera que els e-cigs han de tractar-se com a productes de tabac i no com a medicaments.

Des de Salut Pública abordem aquest assumpte en col·laboració amb diversos departaments de la Generalitat. L'objectiu és acabar amb aquests llimbs, i postulem que els e-cigs es regulin com el tabac pel que fa als usos i el consum. El tabac causa més d'una mort cada hora a Catalunya i més de 25 malalties, que escurcen 10 anys la vida d'una persona que fuma. Durant dècades hem fet un camí llarg i laboriós per desterrar el tabac  de la vida pública, i això no podem deixar que es transformi en fum.