Anàlisi

Un conflicte envoltat de molts dubtes

3
Es llegeix en minuts

Espero que el lector intel·ligent i ponderat, veterà d'altres crisis del nostre temps com les de l'Iraq, Líbia o Mali, no m'exigeixi una declaració de guerra amb la consegüent intervenció bèl·lica per terra, mar i aire com a solució al conflicte que des de fa dos anys assola Síria.

Per descomptat que em preocupa aquesta larvada guerra civil que bascula entre allò que les Nacions Unides consideren «afers interns» d'un país i la responsabilitat de conèixer violacions flagrants dels drets humans i no actuar en conseqüència. Perquè en l'agulla d'aquesta balança es mou l'organització amb seu a Nova York, lligada encara als preceptes de la Carta de San Francisco del 1945, amb el mecanisme del veto vitalici de determinats països al seu Consell de Seguretat. I les noves doctrines sobre intervencionisme humanitari odret de protegirque van iniciarBernard KouchneriMario Bettatino han servit ni per preveure aquests conflictes ni per intervenir-hi des de l'arrel. «Cap dirigent -ens van ensenyar amb raó- és amo del patiment del seu poble». Però torna a sorgir el dubte. ¿La intervenció internacional comporta més patiment per a aquest poble? ¿Qui assegura que la intervenció d'una coalició internacional no podria generar una guerra civil total, amb pitjors conseqüències?

No. No m'atreveixo a jutjar des de la pau del meu retir de Menorca, quan tants fòrums i governs tenen més elements de judici per decidir. Encara més, sóc fins i tot caut pel que fa a l'autoria de la utilització d'armes químiques, encara que sàpiga que Síria és un dels set països que no van firmar la convenció sobre la prohibició de l'ús d'aquestes armes del 1997.Baixar al-Assadi els insurgents més o menys protegits sota l'anomenada Coalició Nacional Siriana s'acusen mútuament des de fa mesos d'utilitzar aquest tipus d'armes mortíferes. És notícia, i sembla que sigui l'únic motiu de preocupació, el tret contra un vehicle de l'ONU en què viatjava la missió encapçalada pel professorSellströn,que recorria els suburbis de Damasc a la recerca de proves en dos hospitals, interrogant metges, testimonis i supervivents.

L'ONU no dóna resposta

Notícies relacionades

Els observadors saben on van i han d'assumir riscos que poden procedir de qualsevol bàndol, fins i tot de qualsevol llop solitari que faci la guerra pel seu compte o a compte de qualsevol servei exterior interessat a reescalfar l'espiral de violència. No en serà el primer cas. Recordin com es van vendre les amenaces d'aquelles armes de destrucció massiva iraquianes o com vam quedar impactats per les imatges d'aquells soldats que, sense pietat, desconnectaven incubadores en una maternitat kuwaitiana per portar suposadament a la mort aquells nounats. Sóc més que caut amb els impactes informatius.

I anem al fons. Una vegada més, veiem que l'actual sistema de l'ONU no dóna resposta a les crisis de finals del segle XX i l'actual XXI, ni amb alertes primerenques ni amb forces d'interposició, ni amb negociacions diplomàtiques. Però és el que hi ha. Es continua debatent al Consell de Seguretat, que és qui ha de legitimar qualsevol intervenció si respectem el dret internacional. Avui, Rússia dubta de les «proves irrefutables» i acusa Occident de llançar una campanya de la por. Sé què pensaran molts lectors: quan ha interessat, el dret ha anat a remolc dels esdeveniments. Em sap greu, avui no tinc cap solució per a la crisi siriana, presoner d'un mar de dubtes que la societat internacional hauria d'haver abordat fa dos anys. Hauríem estalviat la mort i el patiment de milers dels nostres congèneres. ¡Encara que siguin sirians!