Els hàbits espanyols

Els ciutadans i l'horari del futbol

S'ha de programar els partits a hores raonables, començant pel de la Supercopa d'agost

3
Es llegeix en minuts
Els ciutadans i lhorari del futbol_MEDIA_2

Els ciutadans i lhorari del futbol_MEDIA_2 / FRANCINA CORTÉS

El passat dia 12, EL PERIÓDICO va dedicar el seuTema del Dia a un debat sobre els usos del temps: part de la portada (Barcelona planta cara pels horaris del futbol, amb una fotografia del seu alcalde), les quatre primeres pàgines i un dels editorials per posar en evidència «els intempestius horaris del futbol», que afecten periòdicament molts milers, per no dir milions, de ciutadans.

Va desencadenar aquesta lògica tempesta mediàtica el partit de la Supercopa entre el Barça i l'Atlètic de Madrid que s'ha de jugar el 28 d'agost que ve a les 22.30 hores. L'alcalde de Barcelona,Xavier Trias, ha sol·licitat que se celebri «com a màxim a les nou del vespre perquè els nens puguin assistir-hi i el metro no en resulti afectat».

LA COMISSIÓ Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols, que aquest any compleix el desè aniversari, des del primer dia ha defensat un millor ús del temps i la necessitat d'uns horaris racionals normalitzats amb els dels altres països de la Unió Europea. La necessitat d'uns horaris racionals té com a objectius prioritaris conciliar la nostra vida personal, familiar i laboral, augmentar la productivitat, afavorir la igualtat i la coresponsabilitat, millorar la nostra qualitat de vida, dormir el temps suficient, fomentar la salut, disminuir la sinistralitat, recolzar el rendiment escolar, facilitar la globalització i, en definitiva, donar més valor al temps. Tot això passa, ineludiblement, per racionalitzar els horaris, i fer-los més humans i europeus.

Pel que fa als horaris dels espectacles, concretament els del futbol, em permeto recordar que la temporada 2012-2013 la Lliga va arrencar amb tres primeres jornades amb uns horaris irracionals, a les onze de la nit, mitja hora més tard del que s'ha anunciat per al 28 d'agost, dimecres.

Si a l'hora més que tardana d'a-quest partit hi afegim que es juga un dia laborable, i que l'endemà ho continua sent, considerem que seria lògic que a la raonable petició de l'alcalde s'hi sumessin representants de la societat civil i, per què no, de tots els partits, organitzacions empresarials i sindicals, entitats socials i la mateixa ciutadania amb cartes als mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

Des de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols, que presideixo, hem denunciat en moltes ocasions aquest despropòsit i hem sol·licitat que es corregeixi, encara que sense resultats pràctics. Entenem que en un país afectat per una greu crisi econòmica i que necessita l'esforç de tots els ciutadans per mantenir alts els nivells de compromís i eficàcia a la feina és inadmissible que s'inciti els treballadors a anar-se'n a dormir de matinada per poder veure un partit de futbol.

Està estudiat que l'espanyol dorm 53 minuts menys que la mitjana europea, cosa que és molt greu i preocupant. Els horaris de les televisions, i determinats espectacles com el futbol, tenen molt a veure amb aquesta dada. A més a més, el futbol no solament afecta els que van als estadis, sinó també els milers de persones, per no dir milions, que veuen determinats partits en clubs, bars, restaurants o cases d'amics per sentir-se acompanyats i disfrutar més de l'esdeveniment. Després tornen a casa seva, cosa que fa que la jornada es prolongui alguna hora més.

No dormir prou -hi ha dades- redueix la productivitat, augmenta l'estrès, l'absentisme i la sinistralitat laboral i de trànsit, i col·labora al fet que siguem líders en fracàs escolar i en tantes altres coses.

Notícies relacionades

Em permeto fer una crida a la responsabilitat, tant de la Lliga de Futbol Professional com de les televisions, perquè no deixin que els seus interessos perjudiquin els milions d'aficionats que el futbol té a Espanya, entre els quals s'inclouen molts menors. S'ha de programar els partits a horaris raonables. A la Premier anglesa, una de les que ens disputen aquest oficiós títol de millor Lliga del món, el més tardà dels 10 partits de cada jornada comença a les 20.45 hores.

FINALMENT, considero que el Govern no s'ha de quedar amb els braços plegats. Les seves crides a la responsabilitat, en aquests moments especialment difícils, passen per afavorir la salut, una partida econòmica de singular importància, que requereix que cada ciutadà dormi prou; facilitar la millora de la productivitat perquè siguem més competitius; reduir despeses, entre elles les energètiques. Reiterem que la reforma prèvia a moltes de les reformes que requereix el nostre país per remuntar una crisi que no solament és econòmica és la de racionalitzar els nostres horaris per normalitzar-los d'acord amb els dels altres països europeus. També els del futbol. Tots en sortirem beneficiats. Lluitem per fer-ho possible.