Valor, valors i Forces Armades

"Garantir un futur estable a aquests ciutadans, aportant els nostres exèrcits la força necessària, és la forma de mostrar col·lectivament que el valor de la solidaritat acampa entre nosaltres"

3
Es llegeix en minuts
El ministre de Defensa, Pedro Morenés, saluda soldats de la base de Herat, a l’Afganistan.

El ministre de Defensa, Pedro Morenés, saluda soldats de la base de Herat, a l’Afganistan. / Ignacio Gómez (EFE)

¿Quin valor donem a les institucions més importants de l'Estat espanyol? Si se'ls hagués de donar una qualificació sociològica, una nota entre 0 i 10, els espanyols els donarien un 3,6. Aquesta és la mitjana que resulta de mesurar la confiança que 16 institucions espanyoles inspiren als seus ciutadans segons l'última enquesta de l'abril del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Aquesta qualificació de confiança denota la falta de força i solidesa com a referent que actualment té l'entramat institucional entre els espanyols. La crisi actual està penant totes les institucions, fet comprovat pel progressiu descens en les valoracions que es van produint enquesta rere enquesta del CIS. Però també, determinades actuacions o cultures institucionals no aporten gaire valor al lideratge que haurien de tenir com a suport de l'esquelet de l'Estat en l'aspecte polític, legislatiu i judicial.

Aquesta és la percepció dels espanyols en funció dels valors pels quals ells mesuren el que és útil o inútil, bo o perjudicial, vital o accessori, els fets o la demagògia, el que és ple o vacu, la generositat o la cobdícia... En fi, en funció d'una escala de valors on es posa cadascú al seu lloc.

En aquesta última enquesta, resulta que les úniques institucions que estan per sobre del 5 són les encarregades de proporcionar seguretat als espanyols. La Guàrdia Civil, la Policia i les Forces Armades són garants, cada una d'elles amb les seves responsabilitats i en els seus camps específics, de proporcionar la seguretat necessària perquè els espanyols puguem desenvolupar els nostres deures i drets en pau i llibertat.

També garanteixen la base del benestar de qualsevol societat que és la pròpia supervivència en harmonia amb uns valors proclamats constitucionalment. Tret que deuen haver percebut els espanyols en aquestes institucions per liderar actualment la confiança institucional. Potser és perquè són les úniques institucions que no viuen per a si mateixes, que no volen sobreviure a costa de qualsevol cosa: saben que el seu sentit i la seva missió estan basats en un servei als altres efectiu i sense demagògies, real i necessari, malgrat les retallades i els perills que comporta la seva tasca. Si s'hi ha d'estar, s'hi està, sense horaris, sense queixes, sense crítiques, sense reconeixements. El deure i l'honestedat, el sentit de l'honor, la disciplina i la generositat són les seves senyes d'identitat. I si alguna cosa falla, ja que són imperfectes, o algú no compleix, són les primeres a assumir responsabilitats sense queixes i amb l'obediència deguda.

Les Forces Armades representen avui el compromís d'Espanya de participar en determinats escenaris del nostre planeta Terra que afecten la seva seguretat integral i el seu desenvolupament. Ser presents a l'Afganistan, el Líban, a Somàlia i a les seves aigües, a Mali o a l'Antàrtida, per citar les més importants, és un esforç humà i econòmic important per a la societat espanyola, que mostra d'aquesta forma la seva generositat amb l'Organització de les Nacions Unides, amb els nostres aliats de l'OTAN i amb els nostres veïns europeus.

Però sobretot, és la forma en què els espanyols ens solidaritzem amb aquelles poblacions on la seguretat i per tant el desenvolupament estan amenaçats. Garantir un futur estable a aquests ciutadans, aportant els nostres exèrcits la força necessària, és la forma de mostrar col·lectivament que el valor de la solidaritat acampa entre nosaltres i els militars estem orgullosos de ser el seu instrument.

Notícies relacionades

L'actual crisi està afectant les relacions col·lectives i la desafecció dels ciutadans cap a l'entramat institucional. Quan els béns escassegen ens girem més cap a nosaltres mateixos, en una mena d'introspecció, i hi ha el risc d'oblidar-nos del nivell col·lectiu, comú, del que ens uneix com a societat plural i interdependent. Els exèrcits treballen per representar els valors que ens donin solidesa i força com a societat solidària en un entorn segur.

PD: In memoriam brigada Navarro García, brigada Velasco Román i sergent Prieto González.