ANTOLOGIA DE BESTIESES POLÍTIQUES

El fiscal que va tractar millor l'assetjador que la víctima Nevenka

"Entre els que actualment defensen Ismael Álvarez sense embuts destaca el famós radiofonista Luis del Olmo, paisà i molt amic seu"

5
Es llegeix en minuts
El fiscal José Luis García Ancos, en una imatge del maig del 2002.

El fiscal José Luis García Ancos, en una imatge del maig del 2002. / EFE

Arran de la moció de censura a l'Ajuntament de Ponferrada --guanyada pel candidat del PSOE amb el suport de l'exalcalde Ismael Álvarez--, s'ha recordat als mitjans de comunicació bona part de l'anomenat 'cas Nevenka', sorgit el maig del 2002. En aquell moment, la que va ser regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Ponferrada Nevenka Fernández va denunciar el seu alcalde per assetjament sexual. Tots dos havien mantingut una relació amorosa fins que ella, 24 anys més jove que ell, va decidir trencar. Des d'aquell moment, Ismael Álvarez va intentar per les bones i sobretot per les males tornar a la situació anterior.

El calvari de Nevenka va acabar amb la condemna de l'assetjador, que va abandonar temporalment la política. Com la pena no comportava la inhabilitació, Ismael Álvarez es va tornar a presentar en les últimes eleccions municipals amb un partit al marge del PP en què havia militat. Els seus cinc regidors han servit ara perquè el seu antic amic --ara enemic-- Carlos López Riesco perdés l'alcaldia en benefici de Samuel Folgueral, que s'ha vist obligat a abandonar el PSOE ja que la cúpula de Pérez Rubalcaba, després de vacil·lacions impròpies d'un partit d'esquerra, va acabar rebutjant el pacte amb un assetjador.

Una testimoni interrogada com una acusada

El 'cas Nevenka' també va donar peu a un dels capítols més vergonyosos de la recent història judicial espanyola. En aquesta antologia de despropòsits s'ha de recordar la calamitosa actuació, en el judici contra Ismael Álvarez, de José Luis García Ancos, llavors degà dels fiscals espanyols i fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó. El caire de les preguntes que García Ancos va dirigir a la jove Nevenka va ser tal que el president del tribunal, José Luis de Pedro, el va haver d'advertir amb aquestes paraules: "És una testimoni, no una acusada".

El fiscal va utilitzar en molts moments un to de veu tan vehement que va arribar a disculpar-se: "És la meva manera de parlar. Si en la forma he estat una mica desconsiderat, amb tota humilitat demano perdó". Si les maneres furioses van grinyolar a la sala, pitjor va ser el contingut del que va dir. "No m'he trobat mai amb una testimoni amb aquesta agilitat, amb aquesta memòria [...] Vostè potser ha tingut una psicosi o una depressió posttraumàtica, però li asseguro que el cap el té molt ben moblat. La felicito, perquè en la seva narració no s'ha deixat cap detall, fins i tot de fets que van tenir lloc fa dos o tres anys. Ja veurem si els detalls s'ajusten o no a la realitat". Tot seguit, la dosi de sarcasme va donar pas a una espècie d'interrogatori policial.

"El cul de les empleades d'Hipercor"

Després de preguntar a Nevenka --economista de professió-- el motiu que l'havia portat a deixar una feina de futur --amb la seva vida professional d'auditora degudament encarrilada amb només 24 anys-- per anar a parar "a una cosa incerta, aleatòria, passatgera" com "unes llistes del PP per a les eleccions", el fiscal es va desmelenar i va pronunciar una frase que va ocasionar el rebuig unànime de la ciutadania en general i de les caixeres dels supermercats en particular. "¿Per què vostè, que ha passat aquest calvari --va tornar García Ancos--; vostè, que no és l'empleada d'Hipercor [a qui] li toquen el cul i s'ha d'aguantar perquè és el pa dels seus fills; vostè, que no és una empleada d'una farmàcia o de qualsevol lloc, per què no diu 's'ha acabat, me'n vaig', i aquí es queda el lloc de regidor?" En aquest moment, entre sanglots, segons relaten les cròniques, Nevenka va respondre: "M'hi estava jugant la meva dignitat".

El fiscal no va cedir en el seu assetjament: "¿La seva dignitat? ¿La seva dignitat?" I Nevenka va respondre: "Volien que me n'anés com si hagués fet alguna cosa dolenta, com si fos una incompetent... Jo no ho podia consentir". "Un se'n va si es té dignitat, i després denuncia", va rematar García Ancos amb desmesurat apassionament. Tot al contrari de com es va mostrar amb l'acusat, davant del qual es va disculpar diverses vegades per fer-li certes preguntes poc agradables.

"Un autèntic assetjament processal"

L'escàndol va ser de tal magnitud que un fiscal general tan políticament incompetent com Jesús Cardenal no va tenir més remei que rellevar del cas García Ancos, després d'acceptar la proposta del cap de la Inspecció de la Fiscalia, Juan José Martínez Zato, que va qualificar "d'un autèntic assetjament processal" l'actitud del rellevat. Aquest, lluny del més lleu penediment i propòsit d'esmena, va declarar: "A mi, ni Déu em fa canviar de criteri [...] No em penedeixo de res [...] Quan es fan les coses bé, s'haurà de demanar explicacions al fiscal general de l'Estat o al Sant Pare".

Com que en la vida no sempre tot és simple i lineal, García Ancos, nascut a Madrid el 1936 i germà d'un magistrat progressista del Tribunal Suprem --Gregorio García Ancos--, havia reclamat en la memòria de la Fiscalia de Castella i Lleó del 2001 --un any abans de la vista del judici contra l'alcalde assetjador-- un canvi legal perquè l'assetjament sexual no fos un delicte exclusivament associat a l'àmbit laboral. En un dels punts de la memòria, que va revelar al seu dia el periodista Jesús G. Albalat, es demanaven sancions per "a les fustigacions persistents que predisposen que les víctimes estiguin a un pas de la malaltia mental".

¿Què li va passar a García Ancos l'infaust dia en què va tenir davant seu un assetjador i la seva víctima, i es va acarnissar amb la víctima?

Ismael no és el violador de les cantonades

¿Què se n'ha fet d'Ismael Álvarez? Actualment està fora de l'Ajuntament després d'haver dimitit de regidor, que era la condició acordada amb el PSOE. I tot sembla indicar que es tornarà a presentar per a alcalde d'aquí dos anys. Sap que molts veïns de Ponferrada l'han votat i el votaran, com demostren els seus últims resultats electorals, encara que també sap que no són tants els que s'atreveixen a elogiar-lo en públic.

Entre els que actualment el defensen sense embuts destaca el famós i veterà radiofonista Luis del Olmo, paisà d'Álvarez i molt amic seu. En una crònica de la periodista Esther Tejedor es recull el següent comentari del creador del mític programa 'Protagonistas': "Ismael va tenir molt mala sort amb algun mitjà de comunicació que es va obstinar a apartar-lo. No em va semblar mai just el que es va dir d'ell. Semblava que anava violant per les cantonades, i no és així".

Notícies relacionades

Per descomptat que ningú creu que Álvarez anés violant de cantonada en cantonada, però reduir el seu ostracisme polític a una guerra entre diaris és ignorar l'assetjament sexual a què va ser sotmesa Nevenka. És clar que l'amistat té aquestes coses. No s'ha d'oblidar que Álvarez va ser l'alcalde que li va dedicar al seu admirat Del Olmo una font de Ponferrada. I amb bust inclòs.

http://lamentable.org/?p=9243