Anàlisi

2
Es llegeix en minuts

Resulta evident que un dels problemes més aguts que té Espanya en aquests moments és el de la corrupció, que està creant una alarma social i una indignació ciutadana sense precedents. Per això, els responsables polítics del país hi han de prestar una atenció i una dedicació profunda i potser també un nivell de valentia, generositat i sacrifici sense precedents.

Tal com vam manifestar als diputats fa alguns dies en la nostra compareixença al Congrés, als grans mals, grans remeis. Als parlamentaris els vam proposar com a gran remei que els partits polítics acordin col·lectivament i urgentment un veritable i efectiu pacte d'Estat contra la corrupció. Però hauria de ser un pacte exempt de grandiloqüències i generalitats i que recollís de manera clara tot un seguit de mesures concretes que servissin per prevenir i combatre eficaçment la corrupció política.

Ens vam permetre proposar a aquest efecte que una de les primeres mesures del pacte fos incloure els propis partits dintre de la nova llei de transparència, actualment en fase de tramitació parlamentària. Així, tal com es preveu en l'esmentada llei per a les més de 21.400 institucions públiques d'aquest país, també els partits haurien de passar a informar puntualment i periòdicament d'un gran nombre de dades i aspectes econòmics i financers en relació amb les seves activitats, com ara els seus pressupostos (i els corresponents informes d'execució pressupostària), els seus comptes anuals complets (i no només una part, i amb anys de retard, com s'estableix en la nova llei de finançament de partits), tots els seus contractes, subvencions, retribucions, convenis, etcètera.

La publicació a internet de totes aquestes dades podria ser una important eina per multiplicar la transparència i prevenir la corrupció política. A més a més, permetria als ciutadans conèixer què fan, com ho fan i de quina manera gasten els seus diners els partits. Així mateix, això possibilitaria que disminuís aquella ampla i molt espessa ombra de sospita que actualment cobreix

Notícies relacionades

-de manera generalitzada, i per això injusta- els qui es dediquen a la política en aquest país.

Potser ha arribat el moment que entre tots els ciutadans, començant pels polítics, fem veure clar que la corrupció ha deixat de ser potencialment rendible i que això de ser corrupte ha passat a ser unaocupaciód'altíssim risc en aquest país. Se'ns acudeix, per una altra part, que en les següents convocatòries electorals els ciutadans podríem fer una cosa efectiva per la transparència i contra la corrupció: castigar a les urnes no votant-los els partits que no hagin tingut la voluntat d'incloure's en la nova llei de transparència.