LA CRISI ECONÒMICA

El taló d'Aquil·les de la productivitat

2
Es llegeix en minuts

Tots elsindicadors de productivitat situenEspanya a la cua d'Europa. Segons laConference Board Europe, és el país de la Unió Europea la productivitat del qual ha empitjorat més en els últims 15 anys. ElFons Monetari Internacionaldemana a Espanya millorar la seva productivitat i la seva competitivitat. Un estudi alerta que la productivitat a Espanya retrocedeix respecte a Europa a nivells de fa 30 anys. La consultora Proudfoot afirma que només el 61% de les hores treballades a Espanya són productives. I així podríem anar citant més fonts que alerten sobre el problema de la productivitat al nostre país.

Penós, perquè treballem poc i malament. I no hi ha qui se salvi. Els directius amb els cèlebres"dinars de negocis" que , generalment, només són reunions socials on es menja i beu massa per tornar a la feina en "plenes condicions". Directius i no directius que paren al migdia dues, tres o més hores per dinar és una barbaritat.

Pèrdues de temps

En molts col·lectius de diferents professions, des de paletes, mecànics, electricistes, oficinistes, etcètera, que inicien la seva jornada laboral i al cap d'una hora com a màxim la interrompen per anar a "dinar", sense que falti el voluminós 'bocata' i la cerveseta. És uncostum moltespanyol i moltestès. Aldirector de la sucursal bancària del meu barri no se'l pot trobar entre les nou i les deu del matí perquè a aquella hora va a esmorzar. Un altre fet vergonyós és la ingent quantitat de treballadors que surten al carrer per fumar i allà perden moltíssim temps de feina.

Altres aspectes no menys importants que contribueixen a la baixa productivitat és la quantitat de festes i 'ponts' que ens agafem. Vaig fer els comptes i entre el 10 de setembre i el 31 de desembre de l'any passat hi havia un total de 112 dies, dels quals els espanyols treballem poc més de la meitat entre els ponts de la Diada i la Mercè a Barcelona, el Pilar, el pont de l'1 de novembre i el 'aqüeducte' de les festes de la Constitució i la Immaculada. Mentrestant, els nostres veïns europeus havien treballat com a mínim un 50% més. Aquest any més del mateix.

Escassa formació

També és enormement important l'escassa formació que donem als nostrescàrrecs intermedis, elements clau per a la millora de la productivitat, ja que són els que amb el seu contacte directe amb els treballadors, amb la seva professionalitat i implicació, són clau per a la millora de la feina. Però no els donemmitjans ni per a la sevaformació ni per a la sevaimplicació en els projectes empresarials.

Mai es fa prou per a la formació i la participació de cadatreballador de l'empresa en la millora de lesoperacions. Ningú millor que cada un en el seu lloc de treball sap com millorar la sevafunció. És necessari donar exemple des de l'alta direcció i dotar tots els treballadors dels mitjans necessaris perquè puguin desenvolupar satisfactòriament la seva feina.

Notícies relacionades

Però, és clar, l'exemple ha d'emanar des de les màximes instàncies i organismes, i mentre estem "dinant" al bar o fumant al carrer, veiem a les pantalles dels televisors que l'hemicicle delCongrés dels Diputatsestà mig buit i fins i tot molts dels que hi són presents sembla que 'juguen' a Internet.

http://bloc.iese.edu/