ANTOLOGIA DE BESTIESES POLÍTIQUES

Les banyes són un bé cultural per al PP

6
Es llegeix en minuts
Gerardo Díaz Ferrán, llavors president de la CEOE, i Esperanza Aguirre, que presidia la Comunitat de Madrid, en un acte celebrat a Madrid el 2 de desembre del 2009.

Gerardo Díaz Ferrán, llavors president de la CEOE, i Esperanza Aguirre, que presidia la Comunitat de Madrid, en un acte celebrat a Madrid el 2 de desembre del 2009. / DAVID CASTRO

No és cap casualitat que el ministre d'Educació i Cultura,José Ignacio Wert, hagi recorregut a un símil taurí per revelar el seu presumpte estat d'ànim davant les dificultats amb què topa per tirar endavant la seva llei d'educació pactada amb elsbisbes, però no amb l'oposició. "Sóc com un toro, que s'embraveix amb el càstig", ha advertit aquest senyor, conscient que la frase seria molt ben rebuda al seu partit, sempre procliu a proclamar que la festa brava és la festa nacional, o sigui, del nacionalisme espanyol.

En l'any que fa que elGovern hi és, Wert procura torejar tant com pot. "En col·laboració amb les altres administracions públiques, adoptarem les mesures per a la posada en valor dels toros com a bé cultural", va dir el 13 de febrer passat. "Els toros són un ingredient de lamarca Espanya, que requereix protecció", va recalcar dues setmanes després. "La festa dels toros és l'homenatge excepcional al toro brau [...] El toreig es defensa per ser un art en si mateix", va declarar al maig, mes en què l'alcalde de Valladolid,Javier León de la Riva, també del PP, va subvencionar amb diner públic (180.000 euros, 30 milions de pessetes) una corrida celebrada a la seva ciutat.

Tan important sembla que és el negoci taurí per al partit deRajoy queRTVE s'ha passat per l'arc de triomf la normativa. Al setembre, va retransmetre una corrida de toros enhorari infantil, després de sis anys de no fer-ho. ¿On és la protecció dels nens, pilars fonamentals del model de família de l'aznarisme? "Una festa d'aquesta categoria s'ha de posar a disposició de tots els aficionats espanyols", va ser l'explicació de RTVE.

L'apropiació política de la festa dels toros per part del PP ha estat tanmiserable que a vegades els ministres han perdut l'oremus. ¿No hi ha res millor que una corrida al Puerto de Santa María per commemorar el bicentenari de laConstitució del 1812 a Cadis? Dit i fet: hi va ser presidint elRei, que, a diferència de laReina, és un fanàtic de la indumentària torera. Llàstima que mentre el ministre de Medi Ambient,Miguel Arias Cañete,era un dels distingits assistents a l'espectacle, tres parcs nacionals (Doñana, Cabañeros iGarajonay) s'estaven cremant. ¿Què feia el responsable de la conservació de la natura divertint-se amb els toreros en comptes d'estar amb els bombers? També és mala sort la coincidència queArias Cañete estigui casat ambMicaela Domecq, ramadera de bèsties braves... Ves per on. Al pas que van, a les gavines del PP els acabaran sortint banyes.

Presó per a un admirador d'Esperanza Aguirre

"Només es pot sortir de la crisi d'una manera, que és treballant més i, desgraciadament, guanyant menys". Amb aquesta rotunditat es va manifestar, el 14 d'octubre del 2010, l'aleshores encara president de la patronalCEOE, Gerardo Díaz Ferrán. Ara, dos anys després, està entre reixes per aixecament de béns de la seva empresaMarsans per aparentar insolvència per talt de no pagar els deutes. ¿Com és possible que algú tan facinerós hagi estat al capdavant dels empresaris espanyols? Al començament de la crisi econòmica, Díaz Ferrán es va permetre el luxe de deixar anar aquest suggeriment: "Es pot fer un parèntesi en l'economia de lliure mercat". Vist el que ha acabat perpetrant aquest senyor, ¿què tramava aconsellant un parèntesi en el capitalisme?

Un dels aspectes més coneguts de Díaz Ferrán és la seva admiració perEsperanza Aguirre. I no ho diem únicament per haver pagat actes electorals de l'expresidenta de Madrid a través de la fundació del PP a la capital (Fundescam), segons consta en la investigació judicial del'cas Gürtel',sinó per aquella anècdota del micròfon mal tancat que va transcendir el maig del 2009. Va ser quan es va referir a Doña Espe dient fluixet: "És collonuda, és collonuda. És el millor que tenim".

Senyora comtessa consort de Murillo i Gran d'Espanya, ¿ja ha contribuït a recollir fons per a la fiança de 30 milions d'euros que li han decretat al seu admirador per poder deixar la presó?

La verge del Rocío no empara els pensionistes

Si la ministra d'Ocupació,Fátima Báñez, va dir sobre el 2012 "aquest serà l'any de l'esperança en l'ocupació", i ja veiem com augmenta el nombre de desesperats, no sembla que pugui convèncer gaire amb les seves paraules sobre la pèrdua adquisitiva de les pensions. "Estic convençuda --ha dit Báñez-- que elspensionistes valoraran de manera positiva l'esforç i l'exercici deresponsabilitat del Govern".

¿Què hauria d'haver fet la senyora ministra? Doncs invocar la verge del Rocío com va fer mesos enrere a la seva terra, a Huelva. Va ser arran que el Govern decidís aplicar rebaixes fiscals als empresaris que col·laboressin en la celebració de l'Any Jubilar del Rocío, declarat d'Excepcional Interès Turístic. Llavors, Báñez es va mostrar així d'exultant: "Estic molt emocionada perquè no m'ho esperava, tot i que de la Verge, un 'capote' sempre arriba... Aquesta aliada privilegiada i aquestaambaixadora universal de Huelva, que és la verge del Rocío, i que ens ha fet aquest regal addicional en la nostra sortida de la crisi i en la nostra recerca del benestar cada dia [...] Jo crec que això es mereix un: ¡visca la verge del Rocío!".

Tal com està el panorama, els pensionistes necessitaran un autèntic miracle de Fátima.

La lepra de ser català

Ves per on, a la candidata a presidir elCol·legi d'Advocats de Madrid Sonia Gumpert, que és tota una espanyola convicta i confessa, l'han pres per catalana. Immediatament, ella i els 13 companys que opten a la junta directiva, s'han afanyat a desmentir-ho. "Aquesta candidatura [...] ni pels seus íntims sentiments nacionals té res a veure amb la catalanitat". I la nota afegeix: "La nostra voluntat de servei és sincera, pura i no serveix cap més interès que el bé de l'advocacia col·legiada i de cap manera a un suposat interès d'una molt injusta i errònia atribució de catalanitat".

¿A qui se li acut cometre una injustícia així dient català a qui no ho és? Verge santíssima... És clar que la lletrada Gumpert i els seus amics deixen clar el següent: "Ser un espanyol català, per favor, no és res dolent". Afortunadament, la lepra es pot curar en l'actualitat.

Perles amb postil·la

--"Elperiodista s'ha de transformar per no desaparèixer". (Juan Luis Cebrián,president de Prisa, a la Universitat de Coïmbra, Portugal, aquest mateix mes de desembre)

Per exemple, s'ha de transformar en un empresari milionari.

-- "A Catalunya hi ha moltesovelles que busquen unpastor. I aquest pastor el tenim nosaltres. I la gent va esgarriada perquè creu que el problema són les retallades, la crisi. I és cert. Però benvinguda sigui la crisi perquè ha fet aflorar el sentiment català i ens ha permès dir: doneu-nos el que és nostre, perquè ens toca, perquè ens ho mereixem". (Paraules d'Elena Ribera, diputada deCiU al Parlament, recollides perFrancesc Vallsa 'El País', 9 de desembre del 2012)

AArtur Masens el podem imaginar de gairebé tot menys de pastor.

-- "Carmen Machiva firmar amb els intel·lectuals espanyols contra el dret d'autodeterminació de Catalunya. No hi anem".

(Tuit recent de l'actorToni Albàboicotejant l'espectacle de Machi aBarcelona)

Notícies relacionades

Un disbarat com aquest mereix figurar en una antologia com aquesta.

http://lamentable.org/