Les retallades en l'ensenyament

Virtuós binomi a la universitat

La recerca i el talent en l'ensenyament superior són bàsics per afrontar la crisi econòmica

4
Es llegeix en minuts
Virtuós binomi a la universitat_MEDIA_2

Virtuós binomi a la universitat_MEDIA_2 / LEONARD BEARD

La universitat, associada a la recerca activa i compromesa, és un dels instruments més poderosos per veure el futur immediat amb optimisme, amb propostes concretes i camins segurs, amb alternatives possibles que es basen en els valors humans més profunds: la llibertat, la igualtat i el progrés. La premi Nobel de literaturaWislawa Szymborskadeia que, quan pronunciava la paraulafutur, la primera síl·laba ja parlava del passat; quan deiasilenci,el trencava, i quan afirmavares,ja creava alguna cosa... La universitat uneix el passat i el futur, trenca el silenci davant les incerteses del món actual i té alternatives i solucions concretes per caminar cap a un món millor des dels valors.

ELS PASSATS dies 9 i 10 es va celebrar el desé aniversari de la Lliga d'Universitats de Recerca Europees (LERU), formada per 21 universitats europees intensives en recerca, que té com a úniques representants del sud d'Europa la Universitat de Milà i la Universitat de Barcelona. Aquesta selectiva xarxa, que reuneix més del 20% dels investigadors i dels grans projectes europeus (ajudes del Consell Europeu d'Investigació, ERC), va discutir, juntament amb altres prestigioses xarxes universitàries -l'Associació d'Universitats Americanes (AAU), el Grup dels Vuit d'Austràlia (Go8) i la Lliga C9 de la Xina-, sobre el futur de les universitats intensives en recerca, que han de ser guia i motor per reflexionar sobre Europa.

Aquest fòrum exclusiu va defensar per unanimitat el paper de les universitats intensives en recerca com un dels fonaments més sòlids per a la confiança, la seguretat i l'optimisme, ja que són l'instrument més preat que tenen a l'abast les societats humanes i els seus governs i parlaments per afrontar amb cartes guanyadores la situació actual, amb les eines de la recerca de frontera i el talent humà i creatiu. El desenvolupament ens ha portat per mal camí quan s'ha allunyat dels valors i del coneixement. Les universitats potents en el terreny de la recerca són la base d'un model de creixement fonamentat precisament en totes les formes del pensament científic, des d'una visió ètica i defensora dels valors essencials.

Les conclusions de la trobada d'universitats europees ens ho diuen clarament: els estudis superiors són clau perquè la nostra societat tiri endavant. Les retallades en el camp de la recerca frenen la recuperació econòmica, una inversió pública forta i intel·ligent en les universitats és encara més important quan la situació econòmica és dolenta. Per afrontar el futur amb garanties hem d'aconseguir estar entre les millors universitats del país i d'Europa, les universitats necessiten més recursos, les retallades fan perdre competitivitat i hipotequen el futur. Aquestes són algunes de les idees que s'han pogut escoltar en les reunions.

L'assemblea de rectors de la LERU va debatre diversos documents i propostes en la línia d'afrontar la situació actual (elaboració d'un memoràndum de coneixement) per arribar a acords que permetin defensar amb determinació aquest binomi virtuós de la universitat i la recerca, amb la voluntat d'aportar a la societat el treball fet amb la finalitat de trobar les solucions i sortides que avui reclama el nostre món, des de la responsabilitat com a universitats que estan, precisament, al servei de la societat.

Per la seva part, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) també defensa aquest mateix principi de responsabilitat. Des de l'autonomia universitària, i a partir de les funcions socials i de la força institucional, la CRUE demana establir un diàleg continu, pròxim i de tipus permanent amb el ministeri. Les universitats han de participar en els processos de debat i en la presa de decisions en relació amb tot allò que afecta el seu funcionament, el seu paper social i el seu finançament. Així mateix, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) reclama el manteniment d'un model de finançament públic que sigui estable i suficient.

AMB xarXes com les que hem esmentat -LERU, CRUE i ACUP-, les universitats apostem per aprofundir en les idees i participar en els debats, per treballar des del pensament científic i la recerca en projectes i informes potents i de qualitat. Oferim la nostra força institucional i el nostre bon treball des de l'autonomia universitària, procurem el rigor, l'austeritat i l'eficiència, i oferim la nostra responsabilitat. ¿Quina és la nostra força? L'autonomia universitària i la dedicació del professorat en l'activitat docent i les tasques de recerca, el treball de l'alumnat, el treball ben fet del personal de serveis.

Notícies relacionades

Els valors de la universitat pública han contribuït decisivament en l'escalada de posicions mundials pel que fa a producció científica i competitivitat. De cap manera podem fer anar en orris aquest patrimoni amb unes polítiques públiques amb unes prioritats que semblen no acompanyar les que emanen d'Europa. Hem de tenir-ho clar: la universitat i la recerca són un binomi virtuós per sortir de la crisi.

Rector de la UB.