El torn

Els miracles de Santa Eurovisió

1
Es llegeix en minuts

Fa molts anys, en els llunyans anys 60, el Festival d'Eurovisió tenia prestigi a Espanya. S'havia de guanyar el festival com fos, per a més glòria del franquisme i perquè el món sapigués què era Espanya.Massiel,l'any 1968, va aconseguir el tan desitjat triomf i així tot Europa va conèixer el gran potencial cantaire d'una Espanya que en aquells anys malvivia sota una dictadura.

En les últimes dècades el Festival d'Eurovisió ha baixat molts punts a l'Europa occidental, però els països de l'Est han agafat el relleu de l'entusiasme. Aquest any, per si algú ho ha oblidat, el va guanyar l'Azerbaidjan, un país llunyà, geogràficament asiàtic i culturalment europeu, per on ara estic viatjant.

L'Azerbaidjan, ric gràcies al petroli, considera que el festival és la seva gran oportunitat per presentar-se davant el món com un país llançat amb optimisme cap al futur. És per això que construeixen una sala de concerts per al festival, estan renovant a fons la capital, Bakú, i preveuen inaugurar abans del maig del 2012 ni més ni menys que cinc hotels de cinc estrelles i 11 de quatre estrelles.

Notícies relacionades

«Eurovisió és una bona ocasió per mostrar al món on és l'Azerbaidjan», em comenta un àzeri. «La gent coneix Rússia i coneix l'Iran, però no l'Azerbaidjan, que està entre els dos països. A partir del festival tot serà diferent».

El que ignoren els eufòrics àzeris és que confiar en el Festival d'Eurovisió és agafar-se a la taula de salvació. Però en aquest país estan acostumats a jugar amb foc, ja que l'Azerbaidjan significa precisament país de foc. Els desitjo molta sort, però em pregunto qui omplirà els hotels després del Festival d'Eurovisió. Per si de cas, em diuen, Bakú es postula per als Jocs Olímpics del 2020. Si se'ls escapa el primer tren, sempre podran pujar al següent.