El torn

1
Es llegeix en minuts

Una samarreta pot definir qui la porta per moltes raons, que no només són les futbolístiques. Des de l'arribada del punk i elfes-t'ho tu mateix,la utilització de simbologia i els eslògans usuals del consumidor formen part del paisatge urbà contemporani. Per això, quan em va estrènyer la mà, no vaig poder deixar de sorprendre'm per la declaració de principis que deia al seut-shirt. Al voltant de la imatge d'Oscar Wilde,hi apareixia la proclama següent:Born to be Wilde, un joc de paraules que parodiava la famosa cançó de Steppenwolf.«Olé tus cojones, amigo», vaig pensar. I el meu interlocutor va afegir amb orgull que, per a ell,Oscar Wildehavia estat la primera estrella del rock and roll de la història. Després es va acomiadar de mi amb un aire d'estudiada arrogància.

De camí cap a l'hotel vaig anar pensant enBaudelaire, Verlaine, Rimbaudi tots els poetes maleïts que tant han influït diverses generacions de cultura rock. Jo em vaig quedar en la revolució estètica de Beau Brumelli amb l'apassionada vida deLord Byron,així que vaig pensar que l'home no anava gaire desencaminat. L'actitud i la provocació de què feia galaOscar Wildeel fan mereixedor d'aquest honor, el seu ascens i la seva caiguda en desgràcia són propis de qualsevol estrella del rock, la seva mort el va convertir en llegenda. Per un moment vaig recordar algunes de les seves glorioses declaracions de principis.

Notícies relacionades

Al matí, un impuls em va portar a una llibreria pròxima i a un paràgraf deL'ànima de l'home sota el socialisme,i em vaig dir: això és pur rock and roll. «Quan una comunitat o una poderosa majoria d'una comunitat, o un govern de la classe que sigui, mira de dictar a l'artista el que ha de fer, l'art desapareix completament, o es torna estereotipat, o degenera en una espècie d'ofici vil i innoble. Una obra d'art és el resultat únic d'un temperament únic» .

I afegeix: «Quan l'artista té en compte el que volen els altres i intenta satisfer-los, deixa de ser artista i es converteix en un artesà trist i avorrit». I remata: «L'art és la forma més intensa d'individualisme que coneix el món, fins i tot m'atreveixo a dir que és l'única forma real d'individualisme que coneix el món». Jo no puc fer res més que subscriure-ho.